Felhívás!

Tájékoztatnak a családorvosok

Szórólapokkal tájékoztatják a családorvosok a lakosságot, hogy mi a teendő felsőlégúti megbetegedés esetén, ugyanis nem minden tünet utal koronavírusra. Van, amikor nincs szükség személyes konzultációra, míg más esetben PCR-tesztet is kérhet a családorvos.

A legfontosabb, hogy akinél légúti megbetegedésre utaló tünetek jelentkeznek, először a családorvost értesítse telefonon, aki a páciens által elmondott tünetek alapján eldönti, hogy szükség van-e a személyes látogatásra, vizsgálatra, a beteg az otthonában kezelhető-e, vagy indokolt a koronavírusteszt elvégzése – áll a megyei közegészségügy és a családorvosok által összeállított tájékoztatóban.
Abban az esetben, ha szükséges a PCR-teszt, a megyei közegészségügyi igazgatóság szakembere a páciens otthonában vesz mintát, majd az eredményről értesítik.

Pozitív minta esetén felmérik a beteg állapotát egy egészségügyi egységben, azaz kórházban. Ha a páciens tünetmentes, tizennégy napra otthoni karantént rendelnek el neki és a közvetlen kontaktjai számára is. Az otthoni elkülönítésben fontos, hogy a fertőzött lehetőleg külön fürdőszobát használjon, ne tartózkodjon azonos helyiségben a család többi tagjával, fertőtlenítsen minden tárgyat, miután megérinti, állapotáról naponta tájékoztassa családorvosát. Ha a beteg állapota romlik, azonnal hívni kell a 112-es sürgősségi hívószámot – figyelmeztetnek. Az elkülönítés lejárta után az illetők megkapják a határozatot az egészségügyi igazgatóságtól, aminek alapján a családorvos visszamenőleg kiállítja a betegszabadságról szóló bizonylatot.

Fontos tudni, hogy kontaktszemélynek számít az, akivel együtt lakik a fertőzött, akivel együtt dolgozott. Ha nincsenek tünetei az egyénnek, tizennégy nap után úgy tekintik, hogy nem fertőz, visszatérhet a munkába negatív PCR-teszt nélkül is. Diákok, egyetemisták esetében igazolást állítanak ki a hiányzásról, és járványtani bizonylatot arról, hogy az illető visszatérhet a közösségbe.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.