Felhívás!

Szedik a pityókát

Szedik a pityókát Kovászna megye

Javában folyik a pityókaszedés Háromszéken. A csaknem tíz­ezer hektár több mint háromnegyedéről begyűjtötték a gumót. A szakemberek szerint a sokévi átlagnál valamivel jobb, 25 tonna körüli átlagtermés várható.

Könczei Csaba azt mondja: az idő megengedte volna, hogy befejezzék a szedést, de az embe­reknek „nem sürgős” a betakarítás. A Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a kisgazdák azt várják, hogy „valamennyit javuljon” a pityóka ára.

– Míg tavaly és tavalyelőtt egy lej körüli értékben vitték el a föld végéről a pityókát, idén 55 banit ajánlanak érte, ami szűkön fedezi a termelési költségeket. Azok, akik nem tudják jó körülmények között tárolni a termést, megpróbálták elhúzni az időt, hátha legalább 5-10 banival fennebb kúszik az egységár, de a jelek szerint erre nincs túl sok esély. Azt gondolom, hogy a héten, hétvégén kiszedik a maradék mennyiséget – vélekedett az igazgató.

A szakember szerint a vendéglátóipar leállása jobban leverte az árakat, mint amire számítottak. A vendéglősök ugyan nem vásárolnak túl nagy mennyiségben, de amit vesznek, azt „viszonylag jól megfizetik”, ami befolyásolhatja az átlagárat – magyarázza a szakember.
Kovászna megyében idén 9800 hektár étkezési burgonyát ültettek, ebből mintegy 7500 hektárt már betakarítottak. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások