Felhívás!

Világháborús magángyűjtemény

Világháborús magángyűjtemény Kovászna megye

A Vitézi Rend alapításának 100 éves évfordulója alkalmából a hétvégén v. Lukács Botond által szervezett túra végeztével annak résztvevői Felsőlemhényben első és második világháborús tárgyakkal is megismerkedhettek.

Bene Zoltán 2008-ban kezdte gyűjteni az egykori harcok helyén még fellelhető katonai eszközöket. Tevékenységének mozgatórugója a történelem iránt benne már gyermekként megnyilvánuló érdeklődés, valamint a múlt tárgyi emlékei megmentésének, megőrzésének és bemutatásának a nemes szándéka volt. Nem maradt magára, mert a hasonló érdeklődésű Bíró Attila személyében ebben társra talált.

Az általuk azóta felhalmozott eszközök 95%-át a környék egykori hadszíntereiről szedték össze. Kezdetben Bene Zoltán lakásának egyik szobájában tárolták, majd egy lakatlan, de később gazdára talált ház bérlése után az önkormányzat biztosított számukra ideiglenes helyszínt.

Végül Miklós István bocsátotta erre a célra rendelkezésükre a dédszülei egykori házát. Itt azonban helyszűke miatt az immár 3000 darabból álló anyag egészét pillanatnyilag nem áll módjukban bemutatni, de reményük szerint a közeljövőben erre is sor kerülhet. Álmuk megvalósulásához viszont az önkormányzat, valamint honfitársaik támogatására és segítségére is szükségük van. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. október 21., 8:02
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Az ilyen embereket támogatni kell!
  A Székely Nemzeti Múzeum speciális bútorokkal már támogatta a két szervezőt, mert fontosnak tartjuk a munkájukat!
  Lemhény új polgármestere értelmiségi családból származik, neki meg kell mutatnia, hogy kultúraszerető ember! Támogassa ezeket az értelmes, falujukért, a helyi identitásért tenni akaró embereket! És keressék a Székely Nemzeti Múzeum szakmai támogatását, mert aki kér kap, aki zörget azt beengedik!