Felhívás!

Tabuk az Alzheimer caféban

Tabuk az Alzheimer caféban Kovászna megye

Aligha lehet elképzelni, milyen nehéz egy családtagnak, aki Alzheimer-kóros hozzátartozóját gondozza, és gyakorlatilag úgy veszíti el, hogy tulajdonképpen fizikailag még mellette van. A Diakónia Keresztyén Alapítvány éppen e kór világnapján indított programot demens beteget gondozó családtagoknak Alzheimer cafe néven.

A református vártemplom gyülekezeti termében kedden már az első találkozón sok érintett vett részt. Tóth Anna, a Diakónia idősgondozó ágazatának vezetője elmondta: a régióban egyedülálló programról van szó, amelynek szükségességére a házi betegápolási szolgálatuk során jöttek rá. A szellemileg leépült családtagokat gondozók, segítők, akik gyakran elszigetelődnek e munkájuk során, havonta egyszer oldott hangulatban minőségi időhöz, sorstársi közösséghez és szakmai tanácsokhoz juthatnak, de a még mozgásképes betegeket is el lehet hozni ezekre az alkalmakra a kávézóba. Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában már két éve működő jó példát honosítanának meg ilyenformán Sepsiszéken és Erdővidéken, hiszen hétfőn Baróton is megnyitották a cafét.

Az első találkozó meghívottja Benkő Ágnes sepsiszentgyörgyi pszichiáter volt, aki a pszichiátriai kórház alagsorában működő lelki egészségvédő központban rendel, és nyújt a krónikus betegeknek tanácsot, támogatást. A doktornő elmondta: a demencia típusa, folyamata is változó lehet, van eset, amikor az alzheimeres beteg tudatában van, észleli saját leépülését, kiszolgáltatottságát, emiatt depresszió, szorongás is súlyosbíthatja állapotát. Másfajta demenciánál a beteg ellene való ármánykodással, megmérgezésének szándékával is gyanúsíthatja gondozóit, agresszívvá is válhat. Az egészséges emberek pedig elhúzódnak a betegtől és hozzátartozóitól, stigmatizálják őket, így nehezítve amúgy is nehéz helyzetüket.

Benkő Ágnes előrevetítette, a további találkozókon a résztvevők által jelzett gondoktól és igényektől függően szót lehet ejteni arról, mi történik az agyban szövetsejt-szinten, mik e történések megnyilvánulásai a személyiségben, a funkciók megőrzését vagy a leépülés késleltetését szolgáló gyógyszeres lehetőségekről, a betegségek stádiumairól, a rizikófaktorokról és az öröklődésről, de arról is, hogyan kell kommunikálni egy családban, ahol demens beteg van, hogy ne a negatív érzelmek uralkodjanak el, hanem a békesség és a megértés.

A továbbiakban bemutatta az Alzheimer kávézó leendő vezetőit és munkatársait: Erdővidéken Dénes Kinga pszichológus, Szentgyörgyön Vetró-Bodoni Enikő szociális munkás és mentálhigiénés segítő fogja vezetni a találkozókat. Utóbbi korábban több mint húsz háromszéki településen tartott előadást a Nyugdíjasok iskolája keretében arról, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint miként előzhető meg az Alzheimer-kór. Ám ha már jelen van, az általában mellőzött hozzátartozóknak is nagy szükségük van a megértésre, a figyelemre, a feltöltődésre, mert a 24-ből 24 órás gondozás során – főleg a nyugdíjasoknak – nincs idejük-módjuk kikapcsolódni, mondta a Diakónia szakembere. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.