Felhívás!

Szünetel a gombavizsgálás

A gombamérgezés elkerülésének a legbiztosabb módja, ha az általunk szedett, erdőn–mezőn termő csemegéket szakemberrel átnézetjük a fogyasztás előtt.

Sepsiszentgyörgyön, a központi piacnál egy éppen zajló gombász-tábor miatt – szakember hiányában – jelenleg fel van függesztve ez az ingyenes szolgáltatás, ám jó hír, hogy augusztus 23. után minden nap 9–11 között (kivételt képez szombat és hétfő, ekkor nincs) bevizsgáltathatjuk az éppen útszélről vásárolt, vagy általunk begyűjtött gombákat.

András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház igazgatója elmondta, átlag 5 gombamérgezést jegyeznek évente: idén eddig 3 beteg szorult segítségre emiatt.

– Amikor hányinger, hányás, illetve erős gyomorfájdalom jelentkezik azoknál a személyeknél, akik korábban gombát ettek (ehhez a tünetekhez néha társul fejfájás is, de nem mindig jellemző), akkor érdemes orvosi segítséget kérni. Egy pályázatnak köszönhetően kórházunk olyan – sürgősségi dialízisre használatos – géppel gazdagodott, amely a plazmát takarítja mérgezések esetén: ez fejlett technológia, amelyet már használtunk is (a gyógyulás hamarabb történik) – mondta a kórházigazgató, elárulva, hogy a régióban a sepsiszentgyörgyi az egyedüli kórház, amely rendelkezik ilyen géppel.

Nincs statisztika arról, hogy általában milyen gomba „mérgez” mifelénk, ám a legsúlyosabb, nagyobb részt halálos kimenetelű mérgezéseket a szakemberek szerint a gyilkos galóca okozza (ennek a kosárba került töredéke is veszélyes lehet), így legalább ez a fajtát meg kell tanulni felismerni, ha gombászásra adjuk a fejünket. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.