Felhívás!

Civilek a tanács ellen

Civilek a tanács ellen Kovászna megye

Az egyenirányúsítással elrontott forgalmi rend megváltoztatását kéri civilek egy csoportja Sepsiszentgyörgyön. Véleményük szerint a sok egyirányú utcával megszűnt a város „élhető” jellege. A helyi tanács nem zárkózik el a tárgyalástól, de azt állítja: a jövő nem erre van.

Miután egyénileg és kisebb csoportban is megpróbálta véleményéről meggyőzni a helyi tanács képviselőit, beleértve a polgári engedetlenség bizonyos formáit („dudasztrájkot” szervezett – arra szólította fel a megyeszékhely autósait, hogy a nap bizonyos óráiban dudáljanak), Bokor-Tóth Zoltán vállalkozó békésebb, lassúbb, de biztosan célra vezető akcióba kezdett: a Civil Hang nevű egyesület nevében aláírást gyűjtött a forgalmi rend (vissza) változtatásáért.

– Simán összegyűlt a 3200 aláírás, ez 15–20 százalékkal több, mint a törvényben előírt minimum (a szavazóképes lakosság 5 százaléka, kb. 2700 személy – szerz. megj.), így arra számítunk, hogy a tanács figyelembe veszi javaslatunkat – mondta el lapunknak Bokor-Tóth Zoltán.

Elképzelésük lényege, hogy szüntessék meg az egyirányú utcákat a város központjában. Konkrétan a Gábor Áron utca, a Váradi József utcának a Kossuth Lajos és Gábor Áron közötti szakasza, a Kossuth Lajos utcának a Váradi József és a Szabadság tér közötti szakasza és az 1918. December 1. útnak a színház és a Szent György tér közti szakasza legyen kétirányú. Meglátásuk szerint ezzel „eloszlanának” az autók, és nem alakulna ki naponta több alkalommal forgalmi dugó.

A tanácsot semmi nem kötelezi, hogy elfogadja a javaslatot, a törvény csak azt írja elő, hogy tárgyalni kell róla. A kezdeményezők szerint ugyanakkor „nem lenne racionális” szembemenni az emberek akaratával, hiszen gyakorlatilag az RMDSZ-re szavazók egynegyedének a véleményét mutatták fel.

– Természetesen nem biztos, hogy amit mi mondunk, az 100 százalékban jó, de egy próbálkozást megérne, mert ami most van, az egészen biztosan rossz – érvel Bokor-Tóth Zoltán.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szerint „természetes”, hogy ennyi ember javaslatával foglakozni kell, és ez elől nem zárkóznak el. A gond az, hogy a jövő – szerintük – „nem erre mutat”.

– A napokban kaptuk meg a város mobilitási tervének végleges változatát. Ez arról szól, hogy európai uniós normákat is figyelembe véve (több sétálóutca, csökkentett széndioxid-kibocsátás, autómentes városközpontok) hogyan kellene kinéznie a városnak 10–15 év múlva. Ez homlokegyenest ellentmond annak, hogy mindenhová engedjük vissza az autókat – mondja az elöljáró.

Az alpolgármester szerint a civil kezdeményezésnek helye van, a tanács pedig döntsön, mert „azért van”. A folyamat a következő: a mobilitási tervet a napokban közvitára bocsátják, ott a civileknek bőven lesz alkalmuk fenntartani elképzeléseiket, ezt követően a tanács, várhatóan szeptemberi ülésén, így vagy úgy dönt, és vállalja a felelősséget, „mert azért küldték a választók a tanácsosokat a tanácsba, hogy döntsenek a nevükben” – mondja Tóth-Birtan Csaba. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2017. augusztus 22., 11:08
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Üdvözlet, itt Józsi. Szentgyörgyi vagyok, járok arra eleget. Vannak érvek és ellenérvek.

  1: Szentgyörgyön tényleg sok a bugyuta sofőr, akinek a parkolás gondot okoz, konkréten nem tudnak egy autót egyenesen letenni egy pontba. Ha kétirányusítják a Gábor Áront, a parkolókkal gond lesz, egyfolytában tökölődni fognak körülöttük, korábban is így volt, azóta a Kós Károly felújítása miatt másutt terhelődött a város. Legalább a Kós befejezését meg kellene várni.

  2: Rossz parkolópolitika: a könyvtár mögött lehet ingyen parkolni, könnyebb megközelíteni, több autó, több parkoló autót eredményez. Hogy mennyire volt rendben kisajátítani a prefektus s a megyei tanács részére egy parkolót más kérdés, de lényeg, hogy az nincs. (Oldják meg az intézmények udvarára a bejárást, s kész!) A CEC mögött fizetett parkolók vannak, a lakóké. Hogy a könyvtár mögöttiek mitől vannak olyan kivételezett helyzetbe, hogy nem kell fizessenek, az megint kérdés… Ott mindegyik parkoló ingyenes kéne legyen, vagy ha bérletes is, nem ez a felnyitós rendszer, mert nem lehet, hogy akinek ott a környéken van dolga, a fél világon át kell menjen, vagy elfoglalja a fizetett helyet. Tessék oda is az egész központra érvényes bérletet adni, pénzért, de legyen. S a prefektura s a többiek is parkoljon, ahogy tud, nem többek, s jobbak, mint más.

  3: Meddig lesz két irány? Lehozni a Kónya Ádámig? Egész központ? Mert ha igen, akkor a polgármester hivatala előtt is rendet kell rakni, s a fél sávot elfoglalókat is össze kell a központból szedni. Nem lehet, hogy a két irányhoz túl sok az autó?

  4: Mikor lesz a biciklis dolog rendezve? Az elviselhető időben levesz a terhelésből, ameddig nem parkolósávnak használják.

  5: Mikor és hol lesz ez a közvita? Érdekel engem, de mást is!

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 22., 13:48
  ÉRTÉKELÉS: -2

  Sok elhizott, halyasseggu.A megoldas az lenne,ha a varosok fotererol, mindenutt kitiltanak az autokat.Varos kozt biciklivel is eppugy elintezheti a dolgait az ember es ezzel meg a levegot sem szennyezi.Es a seggerol a haj(ekezettel az a)is lemegy ha biciklizik.Azert ekezettel az a,mert ha a haj megy le a seggerol az nem jo.Az azt jelenti,hogy vagy seggre esett a bringarol,vagy addig hajtotta,hogy a haj(azaz a szor) lekopott arrol a bizonyos testreszerol.

 • User
  Dátum: 2017. augusztus 23., 12:35
  ÉRTÉKELÉS: 5

  A fejlődés velejárója az autó. Ezért nem korlátozni, hanem irányítani kell. Ha az irányítás jó, akkor nem lesz zsúfoltság, mindenki eljut ahová kell. Ha az irányítás rossz, akkor megette a fene az egészet. A városban eddig az irányításra volt próbálkozás, nem sikerült valami fényesen, van itt még amit csinálni. A közvita fontos, nem azért, hogy befogják az emberek száját, hanem azért, hogy figyelembe vegyék az észrevételeiket. Persze az észrevételek is legyenek kulturáltak, figyelmesek. Józsi hozzászólása ilyen, szeretem. Jól érvel, megoldásokat kínál, amivel lehet vitatkozni, de el is lehet fogadni.
  A másik hozzászóló, aki hájasseggűzik, és kitiltana mindent, az mindennek nevezhető, csak kulturáltnak nem. Na az ilyenekkel nem lehet, és nem is érdemes vitába szállni, vagy egyáltalán komolyan venni.