Hirdetés
Hirdetés

Szükséges-e vezetékcsere?

Szükséges-e vezetékcsere? Kovászna megye

A kézdivásárhelyi tanács legutóbbi, csütörtökön megtartott gyűlésén a leghosszabban tárgyalt témát a víz problémája jelentette. Nem véletlen: a tanácsosoknak dönteniük kellett, hogy támogatják-e a víz árának az emelését, ugyanakkor kérdéseket szegezhettek Kozsokár Attilának, a szolgáltató megbízott igazgatójának, aki részt vett az ülésen.

Hirdetés
Hirdetés

A megbeszélés elején Bokor Tibor polgármester vázolta a sokasodó gondokat az igazgatónak, elmondva: ő és a tanácsosok kapják a fejmosást a csapnivaló szolgáltatásért, s bár nem ők a hibásak a megyei szolgáltató tevékenysége miatt, jogos a lakosság felháborodása, hiszen a nagy garral beharangozott hálózatfelújítás után a gondok nemhogy csökkentek volna, hanem éppenséggel szaporodtak. A polgármester iratokkal cáfolta azt is, hogy a „vizes lepedőt” minden csőtörés miatt jórészt az elöregedett hálózatra húzzák rá, a könyvelőségről kikért adatok szerint ugyanis az évek során a város saját költségvetésből jelentős összegeket költött a víz- és csatornahálózat bővítése mellett annak kicserélésére is.

 

Milliók cserére

Így 2009-ben 2266 méter víz- és 2956 m csatornahálózatot bővítettek vagy cseréltek, 2012-ben 5153 m vízvezetéket és 4735 m csatornát fektettek le. 2013 és 2014-ben a vízhálózat esetében 3091 méterről, míg a csatornázásnál 3099 méterről van szó, 2014 és 2017 között zajlott az a nagy munkálat, amit európai uniós pénzből viteleztek ki, megújult a vízház, az ülepítőállomás, 8 km-en nyomóvezetékeket cseréltek ki, és víztartályok épültek. A víztornyok kikapcsolását nagy hibának tartotta az elöljáró, meglátása szerint azok jobban szolgálták a várost, mint a mostani, pumpákkal ellátott létesítmények. A tisztánlátás végett megjegyeznénk: a jelenlegi városvezetésnek nem volt beleszólása a vízhálózat felújításába, ugyanis a korábbi önkormányzattól kész terveket örököltek, és a szerződések is meg voltak kötve, beleértve azt is, hogy a város társul a megyei szolgáltatóhoz.

2018-ban valamivel kevesebb munkát végeztek el önerőből, így 859 méter vízhálózatot rehabilitáltak vagy bővítettek, a csatorna esetében pedig 228 méterről van szó.

A 2019-ben elvégzett – vagy még folyamatban levő – és a 2020-ra előrelátott munkálatok révén 9861 méter vízhálózatról beszélhetünk, a csatornahálózat pedig 9945 méterre rúg. Ez a tétel magába foglalná az udvartereket is, ahol 6687 méter hosszan cserélnének vízvezetéket és 7106 m-en csatornát. Erre a munkálatra a harmadik kiírásra sem akadt kivitelező. Nem elhanyagolható a város hozzájárulása a hálózat javításához és bővítéséhez sem, így a költségvetésből eddig közel 24 km vízhálózat cseréjét és bővítését támogatták, a nagyobb tételt (19 km) a nyujtódi vízhálózat kiépítése képezte. Így az összesítésből kiderült, hogy a teljesen önerőből végzett munkálatokra eddig közel 12,5 millió lejt költött a város, míg partnerségben végzett bővítésére és vezetékcserével együtt az összeg közel 20 millió lejre rúg!

A városvezető megoldásokat kért Kozsokár Attilától, meglátása szerint elfogadhatatlan, hogy ennyi pénz elköltése után sincs tiszta víz a csapokon.

Hirdetés
Hirdetés

Stratégiahiány és lufiszámlák

Kozsokár Attilának (jobbról) egy palack kézdivásárhelyi „ivóvizet” adott Szigethy KálmánAz elöljáró után a tanácsosok emelkedtek szólásra. Szigethy Kálmán tanácsos elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy a szolgáltató túlszámláz, és végképp elítélendőnek tartotta, hogy a becslésen alapuló számlán is eleve megjelenik a többlet köbméter. Szakemberként dr. Szilveszter Szabolcs tanácsos, civilben a Sapientia EMT egyetemi adjunktusa szólalt meg, egy sor, rendszerjellegű hiányosságra hívva fel az igazgató figyelmét. Mint elmondta, nevetségesnek tartja, hogy minden esetben vezetékcserét emlegetnek hiba esetén, jóllehet a hiba vélhetően a rendszerben keresendő, ami nincs optimalizálva. „Emeletes marhaság, hogy vezetékeket kell cserélni. Vannak százéves vezetékek Nyugaton is, cseréjük csak akkor indokolt, ha ólomból vannak. Van-e hidraulikai modellje a vízhálózatnak? Fel volt-e térképezve a hálózat, csőátmérő és más vonatkozásban? Miért nincs szektorizálás alkalmazva?” – hívta fel a problémákra a figyelmet a tanácsos. A hidraulikai modell digitalizálásával lehetne a hálózaton nyomásstratégiát kidolgozni, ugyanakkor minden egyes problémát megfelelő módon kellene a lakosság felé kommunikálni, mert ezen a téren nagy a hiányosság – fogalmazta meg javaslatait a tanácsos. „Én a csapvíz fogyasztását népszerűsítem úton-útfélen, és a szülővárosomban ezt jelenleg nem bátorkodom megtenni” – mondotta Szilveszter Szabolcs.

Hegedüs Ferenc tanácsos elmondta: mostanában nem látja, hogy a vezetékeket mosnák, ő azt javasolta, hogy javítás után az adott szakaszon egyszer végezzenek vezetékmosást, majd azután kapcsolják vissza a szolgáltatást.

Kozsokár Attila szerint a vízszámlákon megjelenő plusz minden esetben nullázódik óraolvasás esetén, a polgármesternek adott válaszában pedig kifejtette: számításaik szerint, hogy tiszta vizet lehessen önteni a pohárba, évente Kézdivásárhelyen mintegy kétmillió lejes beruházást kellene eszközölni, hogy 45-50 éves vezetékeket ki lehessen cserélni. A vezetékek egy részének a cseréje azért indokolt, mert túlméretezettek, a különböző lerakodások pedig nyomásfluktuáció esetén felszabadulnak – magyarázta Kozsokár, aki szerint 2014 és 2016 között 71 millió lejt fektettek be Kézdivásárhelyen, viszont az elosztóhálózat cseréjéből csak 2,3 km-t tudtak megvalósítani, míg a nyomóvezetékekkel együtt 58 km van ezekből, az elosztóhálózat kb. 52 km-t tesz ki. Az erősen kemény és magas vastartalmú vizet már a vízháznál kezelik, a tartályoknál kitűnő a vízminőség, az időnként kávészínű víz a hálózat miatt folyik a csapokon. Az önkormányzat által eszközölt beruházások ellenére a hálózat 40%-a van csak kicserélve, de a meglévő hálózat 44 százaléka 40 évnél öregebb. „Egyetértek azzal, hogy minden vezetéket nem kell kicserélni, de tapasztalat, hogy a legtöbb csőrepedés a régi vezetéken jelenik meg, olyan helyek vannak, hogy tucatnyi alkalommal javítottunk ugyanazon a helyen, folyamatosan reped el a vezeték” – vázolta a problémát az igazgató. Statisztikai kimutatás szerint idén az első kilenc hónapban 94 csőtörés volt, míg 2016-ban hasonló periódusban 60. Ez azt jelenti, hogy a régi hálózaton a gondok sűrűsödnek, három év alatt 50 százalékkal nőtt a meghibásodás aránya.

A tanácsosok jelen körülmények között nem adták beleegyezésüket a vízdrágításhoz, Bokor Tibor pedig összegzésképpen arra kérte az igazgatót, hogy dolgozzanak ki egy cselekvési tervet és azokon a helyeken, ahol a gondok gyakran jelennek meg, kezdjék meg még útfelújítás előtt a vízhálózat cseréjét.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. november 20., 11:35
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Miert nincs a dragalatos tanacsos urak elott Kezdivasarhelyi csapviz.Alegjobb borvizet bocs asvanyvizet isszak a kiszaradt torkukra targyalas kozben.Na ezert nem lessz ihato csapviz SOHA kezdin!!!!

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 15:05
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Kozsokár úr a költségvetéshez ért , úgy tudom az a végzettsége ( oklevele ) – szerintem is nagy hiba volt a viztornyokról való levállás – a vezeték mosása a múlté , – úgymint az aknák takaritása , – egy negyedik emeleti lakásban a vizellátása is ingadozik , ha a földszinten van viz , – a negyediken nem biztos , hogy van annyi nyomás , hogy a kazán védelmi rendszere engedélyezi a müködését , igy nincs fürdési , mosogatási lehetőség — ez a valóság ,

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 18:36
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Nem tudom, hogy miért, de nekem az az érzésem volt e tanácsülés alatt és után, hogy a kézdivásárhelyi vizgondjai megoldásának a legnagyobb problémája a hozzá nem értés. Ez főleg akkor volt szembetűnő amikor SZ.SZ. tanácsos úr feltette a kérdésit, észrevételeit Kozsokár úrnak és a válaszok nem szakmaiak, hanem politikusiak voltak, magyarán mellébeszélés, mintha a legtöbb dologról és fogalomról akkor hallott volna először az igazgató úr.

 • User
  Dátum: 2019. november 20., 22:55
  ÉRTÉKELÉS: 13

  Kemény! Kinek a pénzére vásárolták a Borsec ásványvizet?! Nem szeretik az urak a csapvizet,esetleg kérhetnének szponzorizálásba Perla Covasnei fortyogói vizet ha már ihatatlan a vizük!
  Miért kell Kozsokár,Sztgy i cég?! A város miért nem veszi át a vezetést?! Ez nemzetbiztonság,h kb 20,25,000 lakósságú városban nincs víz! Meddig várjunk? Mint Temesváron.h megöljék gyerekeinket a szennyezett csapvizzel?! Állítsák vissza a viztornyokat,ülepítsék a vizet!

 • User
  Dátum: 2019. november 21., 11:01
  ÉRTÉKELÉS: 9

  Persze ! Igyon Borsec vizet es fizesse nektek joaron, a csapon folyo mocsarlevet, mi ?! Hagyjatok el mert ezentul meggyujtom en az osszes borvizszamlat, es ezzel fogok majd fizetni nektek, amikor a vizpenzert josztok, gazemberek !

 • User
  Dátum: 2019. november 21., 14:42
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Talán a vízszámla.nem ivóvízre van kiállítva?egyáltalán van laboratóriumi analízis? milyen gyakran milyen eredménnyel? ki vállal felelőséget az IVÓvíz minőségéért?

 • User
  Dátum: 2019. november 21., 16:36
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Azzal mindenki egyetert, hogy a kezdivasarhelyi tanacsosok borvizet isznak, hiszen ok tudjak, hogy a csapbol folyo viz ihatatlan. A folhaborodast az valtja ki, hogy Kozsokart miert nem csapvizzel kinaltak meg. Hiszen o arulja nekunk ezt a xart ami a csapokon folyik, es meg van pofaja idejonni es dragitani !