Hirdetés
Hirdetés

Lendületet vehet a brassói reptér építése

Lendületet vehet a brassói reptér építése Gazdaság

Évek óta bukaresti ellenszélben araszolgat, de most a csillagok állása kedvez a Brassó-Vidombák Nemzetközi Repülőtér építésének. A brassói önkormányzatok önerőből próbálták megvalósítani, a háromszéki önkormányzatok is segítségükre siettek, ám kormánytámogatás hiányában csak lassan halad a kivitelezés. Ám, ha hinni lehet az új miniszterelnök, Ludovic Orban ígéretének, a kormány a jövő évi költségvetésben biztosan elkülönít pénzt a brassói repülőtér befejezésére.

Hirdetés
Hirdetés

A brassói származású miniszterelnök kifejtette: ő a kezdetektől felkarolta a projektet, ezért az általa vezetett kormány támogatja a vidombáki repülőtér megépítését.

Brassó megye tanácselnöke, Adrian Ioan Veștea bejelentette, hogy az önkormányzatnak jelenleg 53 millió euró értékben vannak szerződései a légikikötő különböző elemeinek megépítésére. A napokban írtak alá egy újabb szerződést a repülőtér fénytechnikájának és a kifutópályája kivilágításának megtervezésére és megvalósítására. Három hónap áll rendelkezésre a reptér fénytechnikája dokumentációjának összeállítására és további három hónap alatt kell azt megvalósítani. A kifutópálya megvilágításának tervezésére ugyancsak három hónapot szánnak, és nyolc hónap alatt kell befejezni, mindkét munkálatra 60 hónap garanciát kértek.

Adrian Ioan Veștea szerint az újabb, 13,7 millió eurós szerződés megkötése és a munkálatok kivitelezése fontos előrelépés a vidombáki reptér megvalósítása érdekében. Ezek alapján jövő év végéig 90 százalékban elkészülhet a repülőtér.

A brassói repülőtér leglátványosabb eleme a 11.000 négyzetméteres utasterminál lesz, amelynek építéséhez összesen 13 hatósági engedélyt kell beszereznie a kivitelezőnek. Dorin Ștefan építész arról számolt be, hogy mindegyik engedélyre leadták már a szükséges iratcsomót, és abban bíznak, hogy december 15-ig mindegyik engedélyt meg is kapják, ezek alapján kérhetik az építési engedély kiállítását. Ha mindez tervek szerint alakul, jövő év elején kiadhatják az építkezési parancsot, és attól számítva kilenc hónap alatt kell megépíteni az utasterminált. Adrian Ioan Veștea szerint abban állapodtak meg a tervezővel és az építővel, hogy az utasterminálhoz a legjobb minőségű anyagokat használják fel, és olyan színekre festik, amellyel nyugodt környezetet tudnak teremteni. A terminál tervezése és építése 145,5 millió lejbe kerül.

A brassóiak abban bíznak, hogy 2021 első felében már felszállhatnak az első járatok, ezért az építkezésekkel párhuzamosan dolgoznak azon, hogy beszerezzék a működéshez szükséges összes engedélyt, hogy amikor végre elkészül a létesítmény, azonnal legyen ott vámellenőrzés, határrendőrség, a szükséges nemzetbiztonsági hatóságok is. Értesülésünk szerint eddig öt légitársaság jelezte, hogy érdekelt lenne járatokat indítani a brassói repülőtérről: a Wizz Air, a Lufthansa, a LOT, a Blue Air és Turkish Airlines. Tanulmányok szerint a brassói reptér a működése első tíz évében érne el az egymilliós utasszámot.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások