Felhívás!

„Szokatlan eredmény”

„Szokatlan eredmény” Kovászna megye

Pénteken a helyi RMDSZ-székházban tartotta meg a helyhatósági választások értékelőjét a szövetség Kovászna városi szervezete, nevezetesen Gyerő József jelenlegi polgármester, RMDSZ-elnök, Jeszenovics Róbert Károly alpolgármester és a leköszönő tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, Kádár Gyula.

Elsőként számszerűsítve ismertették a szavazó polgárok döntését, mely szerint Gyerő Józsefnek az urnákhoz járulók 76,36%-a, vagyis 2491 személy szavazott bizalmat a következő négy évre. A PNL jelöltje, Munteanu Felicia 643 (19,71%), míg a PMP jelöltje, Pănescu Iustin 128 (3,92%) szavazatot kapott. A tanácsosi listáknál is az RMDSZ vitte el a voksok zömét, az 1761 szavazat (53,87%) 10 helyet biztosít számukra a helyi testületben. A PNL 355 szavazata (10,86%) 2 mandátumra elegendő, Traian Băsescu pártja (PMP) a 126 vokssal (3,85%) nem ülhet a döntéshozók asztalához, ahogy az USR sem a 64 támogatójával (1,96%). A visszaosztott szavazatoknak a PSD örülhetett, amely a 495 vokssal (15,14%) két mandátumot, no meg az EMSZ, amely 342 vokssal (10,46%) 1 mandátumot szerzett, hiszen így az előbbit hárman, az utóbbit ketten képviselik a helyi tanácsban.

„Szokatlan eredmény született”, már ami szavazók etnikai megoszlását illeti, fogalmazott Gyerő, aki a százalékokból azt olvasta ki, hogy személye a román szavazók több mint 10 százalékának a bizalmát is elnyerte. „Azért szokatlan, mert a szavazás az etnikai törésvonalak mentén is behatárolódik, és érdekes, mert szavazatszerzés céljából nem ígértem olyan dolgokat a románságnak, ami a magyar érdekkel szembement volna. Ez azt jelenti, hogy értékelték a tevékenységemet, amit a jelenlegi, a leköszönő tanáccsal a városháza alkalmazottaival közösen végzetem, merthogy ez nem egyszemélyes munka volt” – mutatott rá a régi-új polgármester.

Az új tanács összetétele kapcsán elhangzott, elégtétellel könyvelik el, hogy az RMDSZ megőrizte a 10 mandátumát, sőt még ezen felül is jutott neki szavazat, amit visszaosztottak. Ellenben a másik magyar párt, az EMSZ – amelynek jelöltjei ezelőtt négy évvel még MPP színekben méretkeztek meg – nem tudott felmutatni szavazatokban mérhető erőt: míg 2016-ban két helyet szereztek meg a tanácsban, ezúttal a második mandátum csak a visszaosztott szavazatoknak köszönhetően lett meg.

A választáson való részvétel kapcsán elhangzott, a magyar közösség nem mozdult meg olyan mértékben, mint a románság, ez írható annak a számlájára is, hogy a magyar polgármesterjelölt személyének biztos győzelmet jósoltak, másfelől az Erdély-szerte jellemző fásultság itt is tetten érhető. Gyerő ugyanakkor hozzátette, ehhez hozzájárult az EMSZ negatív kampánya is a véghajrában, visszatetszést keltett az emberekben az, hogy magyar jelöltek pocskondiázták a magyar jelölteket, és ez megmutatkozott az EMSZ-re adott szavazatok számában is.

Gyerő külön megköszönte a munkát a kampányban is oroszlánrészt vállaló két RMDSZ-es tanácsosnak, Kádár Gyula frakcióvezetőnek és Kopacz Leventének, akik nem indultak újabb tanácsosi mandátumért, átadva helyüket a fiataloknak. Illetve korábbi segédjének, Jeszenovics Róbert Károlynak is köszönetet mondott az eddigi együttműködésért, és kifejtette, szeretné, ha továbbra is számíthatna alpolgármesteri munkájára. 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások