Szoboravatás Gelencén

Szoboravatás Gelencén Kovászna megye

Holnap van augusztus 20-a, Szent István ünnepe, a magyar király emlékének Gelence is méltóképpen adózott: tegnap a napközi otthon mellett a plébánia kertjében szobrot avattak.

Az ünnepség délben püspöki misével kezdődött, a környékbeli papság közreműködésével zajló szertartásnak ft. és nm. Tamás József püspök volt a főcelebránsa.

A szentmisét követően a tömeg a szoborhoz vonult, a kézdiszentkereszti Winkler Imre alkotását Bereczi István gelencei plébános és Cseh József polgármester leplezte le. Ünnepi beszédet Tamás József püspök mondott, kiemelve a példaképek szükségességét. Mint mondotta, a mai, a globalizáció sokszor kártékony hatásának kitett életünkben sokszor van szükség olyan személyekre, mint az államalapító Szent István király, amelynek kőbe vésett arcmása a gelenceiek számára is iránytűként szolgálhat, emlékezteti őket történelmünk nagyjaira. „Olyan államférfit kaptunk Szent István személyében, aki erős és igazságos volt, a szigort a szelídséggel tudta párosítani, és békeszerető is volt” – mondotta a püspök, aki Szent István egyházszervező tevékenységét is kidomborította.

A szobor megáldása után az ünnepség koszorúzással ért véget.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.