Hirdetés
Hirdetés

A nemzet is örül általuk

A nemzet is örül általuk Kovászna megye

Egy fiatal háromszéki egyesület mert nagyot álmodni, ennek eredményeképpen valósult meg a szombati Tündérvár családi fesztivál. Az ég is rájuk mosolygott, az előző napi hideg eső és ború után napsütés fogadta a Benedekmezőre kilátogató családokat. Egyértelmű sikerparaméter: a kezdés után egy órával már mintegy 300 szülő, gyermek ismerkedett, szórakozott, a nap végéig pedig szinte megkétszereződött a létszám.

A Tündérvár Családi Egyesületet 2017 januárjában je­gyez­tették be Kovásznán, hogy a nagycsaládos életformát népszerűsítse, és érdekvédelmüket felvállalja. Nagycsaládosnak egyébként a legalább három gyerekes családok számítanak, de az egy- és kétgyermekeseket is szívesen látják a szervezetben pártoló tagokként. Jelenleg 45 család alkotja a tagságot egész Székelyföldről, de Szentgyörgyről is több csatlakozót várnak, ezért is rendezték ezt a fesztivált Benedekmezőn.

Fülöp Csaba egyesületi elnök elmondta, egy lelkes szervező csapattal, valamint sok önkéntessel hozzák tető alá gyerek- és családbarát programjaikat, de jótékonysági tevékenységet is folytatnak egy svájci támogató civilszervezet segítségével. A Tündérvár Családi Egyesület egyedüli erdélyi szervezetként tagja az anyaországi Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOÉ), amely múlt évtől nyitott a határon túliak felé is. Elnöke, Kardosné Gyurkó Katalin, aki ötgyermekes anyuka, időt szakított arra, hogy személyesen is eljöjjön a rendezvényre. Amint a megnyitón elmondott beszédében hangsúlyozta „mi attól vagyunk erősek, hogy együtt vagyunk, számíthatunk egymásra. Miközben játszanak a gyerekek, épül a nemzet, mert együtt örülnek a családok.” Ez alkalommal a résztvevőket meghívta a nemzeti összetartozás nevében jövő évben megrendezendő Kárpát-medencei Nagycsaládos Találkozóra.

Hirdetés
Hirdetés

Lapunknak elmondta azt is, jelenleg 13.280 család tagja a NOÉ-nak, amelynek alapvető értékei időtállóak: az élet és anyaság tiszteletére nevelés, a jövő nemzedékért érzett felelősség, a nagycsaládosok sajátos értékeinek védelme. Mindannyian azt vallják, jó nagycsaládban élni, sok gyerek örömet jelent. Most abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a kormány is sokféle módon támogatja őket, javaslataikat is meghallgatja. Azok, akik nagycsaládos kártyát igényelnek a NOÉ-tól, számos kedvezményben részesülhetnek, határon túliaknak is hasznos, népszerűek az állatkerti belépéshez nyújtott kedvezmények, de a tagok élhetnek az 5–20%-os engedménnyel is a különböző családbarát szálláshelyeken.

Beszélgetésünk közben nagy elevenség volt a mezőn, ahol a különböző játékok, próbák teljesítésével, kézműves tevékenységgel közel 40 ponton gyűjtögettek garasokat a gyerekek. Azokat beválthatták tirolizásra vagy arcfestésre, nagyon sokan kérték a helyben készített családi fotós hűtőmágnest. A színpadon a kovásznai Pitypang, Vizitke, Recefice néptáncegyüttesek léptek fel, Zorkóczy Zenóbia Rosszcsont Zénó jó akar lenni című interaktív előadását láthatták az egybegyűltek, Máthé Kriszta az illóolajak erejét, tudását osztotta meg a jelenlevőkkel, illetve Sikó-Barabási Eszterrel is beszélgethettek az érdeklődők, mesét hallgathattak a gyerekek.

A rendezvény a Bethlen Gábor Alap, Kovászna város és a megye tanácsa, a Kárpát-medencei családszervezetek szövetsége, a NOÉ, a Chemark kft. és a Communitas Alapítvány támogatta.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük