Felhívás!

Színvonalas konferencia zajlott

Színvonalas konferencia zajlott Kovászna megye

A Magyar Asszonyok Érdekszövetsége és a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete szervezésében tartották meg a Magyar családi gazdaságok Erdélyben és az Európai Unióban című konferenciát. A rangos rendezvénynek a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra Központ adott helyet.

A rendezvény fővédnöke, Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter példaértékűnek nevezte, hogy a nők munkahelyi és családanyai teendőik mellett időt és energiát tudnak és akarnak fordítani a közösségépítésre, az érdekfeszítő, hasznos és hiánypótló események megszervezésére, erősítve ezzel azokat a szálakat, amelyek látatlanul kapcsolnak össze bennünket a kultúránk, történelmünk és mindennapjaink révén. Kifejtette: a családok egysége, egyensúlya és kohéziós erejének megőrzése az erdélyi, a Kárpát-medencei magyarság fennmaradásának a záloga, ezért kell hallatniuk a hangjukat és érvényesíteniük az érdekeiket. Meggyőződése szerint a családi gazdaságok észszerű működtetése megteremti azt az életszínvonalat, amely a fiatal nemzedéket is maradásra bírja a kecsegtető nyugati álom illúziójával szemben. Az Európai Unió számos forrást biztosít az ilyen jellegű vállalkozások támogatására, ezért fontos a finanszírozási programok kihasználása – hívta fel a figyelmet.

A jelenlevőket Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének és Fülöp Magdolna, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének elnökei köszöntötték. Szó került a mostani támadásokról is, amelyek elsősorban gyermekeinket, a hagyományos családmodellt és a házasság intézményét érintik, és amelyekkel szemben csak egy Kárpát-medencei összefogással, magunkat kellően felvértezve tudunk védekezni, nemzeti identitásunk, hitünk, hagyományaink megőrzéséért is.

Az előadások sorát Becze István, a csíkszeredai Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke nyitotta meg. Hangsúlyozta a mezőgazdaság jelentős változását az utóbbi 50 évben: olyan innovációs folyamatok jelentek meg, amelyek teljesen átrendezik az ágazatot és szereplőit. Egyesülete azon dolgozik, hogy erős, családi gazdaságokra és közösségi összefogásokra épülő mezőgazdasága legyen a térségnek, amely gazdaságilag hatékonyan működik, és egészséges élelmiszerrel látja el a térség lakóit.

Könczei Csaba parlamenti képviselő szerint rengeteg vita van a mezőgazdasági szakemberek, a gazdák, a gazdálkodók, a véleményformálók és a médiaszereplők között, hogy Székelyföld mezőgazdasági struktúrájának és adottságainak melyik termelési forma felel meg leginkább: a kis és közepes hagyományos családi gazdaságok, társulási formák vagy a modern technológiát felvonultató nagy­ipari mezőgazdasági termelés.

Sinka Arnold, a Székelyföldi Mangalicatenyésztők Egyesületének alelnöke hangsúlyozta: fontos, hogy minőségi terméket állítsanak elő és azt az általuk kialakított értékelési láncokon keresztül tudják eljuttatni a fogyasztókhoz.

Sterczer Sándor kézdiszentléleki kézműves sajtkészítő 2000 óta foglalkozik állattenyésztéssel és 10 éve sajtkészítéssel. Őstermelő engedéllyel dolgoznak, és a család minden tagja részt vesz a munkában. Sajtjaik úgynevezett szénatejből készülnek, ami azt jelenti, hogy teheneik az év minden napján csak jó minőségű szénát esznek és kevés abrakot.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.