Hirdetés
Hirdetés

Szimultán szimulálás

Tegnap a román nyelv és irodalom vizsgával megkezdődtek megyei szintű próbaérettségi és próbaképesség-vizsgák. A második megmérettetés a nyolcadikosoknak és a liciseknek egyaránt de­cember 4-én, kedden lesz matematikából (a társadalomtudomány osztályba járóknak történelemből), majd 13-án kerül sor az anyanyelvi vizsgára.

A képességvizsga-szimuláción összesen 2012 nyolcadikos – általános iskolások és a speciális és csökkentett látogatású oktatásbeliek – vesz részt, közülük 558-an román, 1454-en magyar tagozatosok.

A próbaérettségin 1305 diák vesz részt a nappali, esti és csökkentett látogatású tagozatról. Idén először szervezték meg egyszerre a két próbavizsgát.

– Nem volt fennakadás, nem kellett fölfüggesztenünk a tanítást, a felügyeletet megoldottuk éppen azzal a tanárral, akinek órája lett volna, és egy helyettessel – nyilatkozta Kondor Ágota, a Székely Mikó Kollégium igazgatónője. – A tételek is rendben voltak mind a gyermekek, mind a tanárok szerint, viszont bebizonyosodott, hogy főképp a nyolcadikosoknak hasznos egy ilyen próbavizsga, mert hozzászoknak a vizsgahelyzethez, a szigorú feltételekhez, és az olyan apróságokhoz is, amit most többször is el kellett magyarázni, hogy a nevüket hova és hogyan írják.

Hirdetés
Hirdetés

– Szervezési szempontból előnyösebb, ha egyszerre zajlik a két próbavizsga, ráadásul sokkal szellősebb vizsgarendben, mint eddig, mikor három egymást követő napon kellett dolgozatot írni. Kevésbé zavarja meg a tanmenetet, mert kevesebb teremben is elférnek a diákok, hiszen a nyolcadikosok összezárhatók a végzősökkel – értékelte az új módszertant Már István, a Mikes Kelemen-líceum igazgatója.

A dolgozatokat ebben a szakaszban az iskolákban javítják a szakos tanárok, de ezért nem kapnak pluszpénzt. 

(bodor-bús)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük