Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Tűzijátékkal készülnek

A megyeszékhelyen zajló rendezvénysorozat részeként tegnap délután a centenárium emlékére emléktáblát avattak Sepsiszentgyörgyön, a prefektúra épületén. Kézdivásárhelyen is kétnapos ünneplésre készül a románság.

A kormányhivatal előtt néhány ünneplő jelenlétében leplezte le Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa a Nagy egyesülés emlékplakettjét, Ioan Asztalos, a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Fóruma tagjának ajándékát.

A prefektus kiemelte, a tábla elhelyezése azért fontos, mert azon kevés épületek egyikén kapott helyet, amelyek az egyesüléskor, 1918-ban is megvoltak már, ugyanakkor, ebben az épületben működik 25 éve a prefektúra intézménye is. A táblát azért avatták november 28-án, mert száz évvel ezelőtt, ezen a napon egyesült Bukovina Romániával, és annak is nagy jelentősége van, fejtette ki Cucu.

Hirdetés
Hirdetés

Kézdivásárhelyen pénteken, november 30-án az ortodox templomban fél 11-től kezdődik az ünnepség ugyancsak a prefektúra szervezésében, a környékbeli katonai egységek, a rendőrség és a sürgősségi felügyelőség alakulatainak jelenlétében. A december elseji ünnepség 13 órakor kezdődik az ortodox templom előtti téren, ezúttal a Helyi Fejlesztési és Kulturális Egyesület szervezésében. A program szerint emlékművet avatnak és megáldanak egy nagyméretű zászlót, majd száz gyerek száz, piros–sárga–kék színű léggömböt ereszt szélnek, és fellép Nicolae Voiculeț pánsípművész.

A rendezvény 14 órától a sportcsarnokban folytatódik, ahol a helyi iskolások és meghívottak tartanak előadást, majd 16.30-kor a céhes városban száz tűzijátékot lőnek fel a centenárium kapcsán. A civil szervezők úgy tudják, más megyékből nem érkeznek résztvevők az ünnepségükre.

Bús Ildikó, Bartos Lóránt

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük