Felhívás!

Szentgyörgyi lett az első

A hétvégén immár kilencedik alkalommal adott otthont a Mikes Kelemen Elméleti Líceum az Implom József Helyesírási Verseny országos döntőjének, melynek legjobbjai, szám szerint tízen, a gyulai Kárpát-medencei döntőre utaznak. Míg a diákok versenyeztek, könyvbemutatóra is sor került.

Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszékének közös szervezésében lebonyolított versenyre az erdélyi megyékből 69 középiskolás diák érkezett. A helyesírókat először tollba mondott szöveggel tették próbára, majd feladatlapok megoldásával kellett bizonyítaniuk, hogy szembe tudnak nézni a következetességéről nem éppen híres magyar nyelv olyan kihívásaival, mint az egybe- vagy különírás, a j vagy ly használata, földrajzi nevek helyesírása, rövid- és hosszú magán-, illetve mássalhangzók, kiejtés szerinti és szóelemző írásmód.
Amíg a diákok írtak, Erdély Judit tanárnő bemutatta a szaktár­saknak a Cs. Nagy Lajos pozsonyi nyugalmazott egyetemi tanár által összeállított helyesírási gyakorlókönyvet. Pénteken délután diákok és kísérő tanáraik egyaránt városnéző túrán ismerkedtek, lazítottak, este pedig a Cimborák Bábszínház Cyber Cyrano című darabját nézték meg.
Amint az a szombati díjkiosztón kiderült, az országos döntőn a Székely Mikó Kollégiumot képviselő Man Rebeka (felkészítő tanára Tókos Ibolya Lujza) lett az első, második helyezett Baranyai István Dávid a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, harmadik Ambrus Dorottya a gyergyószentmiklósi Salamon Ferenc Gimnáziumból. <

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.