Felhívás!

Tízen perelik a felügyelőséget

Tízen perelik a felügyelőséget Kovászna megye

A múlt héten Kiss Imre főtanfelügyelő sajtótájékoztatón ismertette az elhúzódó igazgatói kinevezések statisztikáját. A szeptember 12-től január 16-ig elhúzódó procedúra, a versenyvizsgák, a szabályok menet közbeni megváltozásával előidézett új helyzet alaposan megbolygatta az érintett iskolák életét, szinte lehetetlenné tette a hosszú távú tervezést a tanfelügyelőségnek is, ennek ellenére megyénkben incidensek nélkül zajlottak le a vizsgák.

Másutt ugyanis nem, hiszen voltak olyan felmérő bizottságok, amelyekben a különböző testületekből megbízott tagok a maguk érdekei, avagy a fentről tolmácsolt elvárások szerint osztályozták a jelölteket, és nem a teljesítményük szerint. Nálunk azonban rendben folyt minden, és a tárgyilagos értékelésért, a gördülékeny csapatmunkáért Kiss Imre köszönetet is mondott minden közreműködőnek, ami pedig a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséget illeti, a módszertan betartására és a teljes átláthatóságra törekedtek, az értesüléseket, az eredményeket azonnal közzétették az intézmény honlapján, mondta.
De lássuk az eredményeket: 81-en vállalták a megmérettetést az igazgatói funkcióért, közülük 10-en – akik eddig is viselték ezt a tisztséget – perbe fogták a módszertan miatt a tanfelügyelőséget, míg perük le nem zárul, semmi nem változik. Negyvennyolc igazgatóval a sikeres versenyvizsga után négy évre megkötötték az iskolamenedzseri szerződést, közülük hárman újak: a Kós Károly Szakközépiskola élén Komán László, a Művészeti-líceum élén Sebestyén Lázár Enikő és a rétyi Antos János-iskola élén Már Orsolya. Huszonhárom igazgatót a tanári közösséggel, illetve az iskolai vezetőtanácsokkal való többszörös tanácskozás után neveztek ki, még mielőtt a versenyvizsga módszertanát menet közben módosították volna.
A 42 aligazgatói helyre 19-en vizsgáztak sikeresen, ketten újak: Kátai Zsuzsanna a sepsiszentgyörgyi Gödri Ferenc-iskolában és Dragomér Katalin Gelencén, a Jancsó Benedek-iskolában. 22 posztra áthelyezéssel neveztek ki aligazgatókat.
A héten a tanfelügyelőség képzést szervez mindazon tanügyi intézményvezetőknek, akik nem versenyvizsgáztak, hogy felkészítsék őket az iskolamenedzseri tisztségre, az első félév lezárultával elkészítendő elemző és előrejelző dokumentumok összeállítására, illetve a vonatkozó törvénykezésre is nagy hangsúlyt fektetnek, mert abban egy vesszőt sem szabad elnézni, „a kollégák katedrái” forognak kockán – fogalmazott a főtanfelügyelő. Mindezek mellett csapatépítést, kommunikációt is tanítanak nekik.
Az új versenyvizsgát azonban – időpontja még nem ismeretes – már új módszertan szerint kell szervezni, levonva a mostani buktatóiból a tanulságokat – fejtette ki véleményét a főtanfelügyelő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.