Szentgyörgy nem Caracal

Szentgyörgy nem Caracal Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi tanács augusztus végi ülésén tette szóvá Rodica Pârvan szociáldemokrata tanácsos, hogy mióta a csapból is a caracali rém tetteiről szóló beszámolók folynak, a városba ingázó gyermekek szülei is jobban féltik csemetéiket. Az ő aggodalmaikat tolmácsolva kérdezte a városvezetést, tettek-e különleges biztonsági intézkedéseket a tanévkezdés előtt?

Rodica Pârvan szerint meglepetésére elsősorban az elemista gyermekek szülei aggódnak. Elmondta, tudja, hogy az itteni helyzet nem hasonlítható a déli megyében tapasztalható állapotokhoz, de általános intézkedésekre gondol, a gyermekek megvédésére az előre látható konfliktushelyzetektől, az agresszivitástól, hogy ne majd a baj megtörténte után, tűzoltó üzemmódban cselekedjünk. Arra külön is kitért, hogy a faluról ingázók helyzetén kellene könnyíteni a közszállítás jobbá tételével, hiszen a Brâncuși- és a Berde Áron-szaklíceumokban is sok a vidéki diák.

Sztakics Éva alpolgármester válaszában elmondta, Sepsiszentgyörgyön a bűnözés nagyon alacsony mértékű, ettől függetlenül minden tanév elején a rendőrséggel és a tanfelügyelőséggel közösen kidolgoznak egy akciótervet, ezt továbbítják majd a tanintézményeknek. Természetesen elővigyázatosaknak kell lennünk – ismerte el, de utólag hozzátette, az önkormányzat egyetlen szerepe, hogy ha az iskola jelzi, hogy kamerákra van szüksége, vagy egyéb dolgokra a biztonság fokozásához, a város állja a költségeket. A közszállítást illetően pedig azt mondta, az iskoláknak van iskolabusza, a megyében levő útvonalakra a megyei tanács állítja ki a szállítási engedélyeket.

– Nemzetpolitikai szempontból az lenne a jó, ha a községekben maradnának a gyermekek, hogy ne kelljen felszámolni az iskolákat, hiszen mindenütt szakképzett pedagógusok vannak. Ami a licistákat illeti, az ő érdekük az, hogy bentlakásban lakjanak – ezek jelenleg csak 50%-ban foglaltak – és a tanulással foglalkozzanak, mert otthon még sokszor a háztartásban végzett munkával telik el az idejük – vélekedett Sztakics Éva.

Ehhez kapcsolódik, hogy az iskolaigazgatók gyűlésén rövid tájékoztatót tartott Adrian Ovidiu Vlădoiu, az embercsempészet-ellenes ügynökség területi központjának vezetője. Elmondta, a belügyminisztérium átfogó kampányba kezd, a tanév folyamán minden iskolába eljutnak majd a rendőrség, csendőrség, katasztrófavédelem, drogellenes ügyosztály munkatársaiból álló vegyes csapatok informálni a diákságot, tanárokat a felmerülő veszélyekről. Kiemelten figyeljenek a sokat hiányzó gyerekekre – hívta fel a tanárok figyelmét – mert elsősorban ők a veszélyeztetettek.

Akik igényt tartanak ilyen előadásra, jelezzék azt Zágoni Imola tanfelügyelőnél, de ha a bürokratikus formaságokat mellőző, négyszemközti megbeszélést szeretne egy tanár egy konkrét probléma kapcsán, arra is nyitottak – mondta Vlădoiu.

 

 

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. szeptember 12., 11:07
  ÉRTÉKELÉS: 14

  Mi a fene? Szentgyorgy nem Caracal?! Talan nem Romaniaban van? Talan hatar valasztja el Romania tobbi reszetol ?! Vagy ugy gondoljak, hogy a bunozok megallnak Kovaszna megye hataranal ? Az egesz orszagot a bunbandak ,a korrupt politikusok, es a korrupt es bunreszes rendorseg iranyitja. Mirol beszelnek onok itt , uraim ? A Caracal-i ugy igen is majdnem minden megyeben jelen van, a rendorseg bunreszessegenek koszonhetoen, csak ezekben a megyekben meg senki nem rantotta le roluk a leplet ! De ami kesik, az nem mulik !

 • User
  Dátum: 2019. szeptember 12., 15:49
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Az a diák aki falurol Kézdivásárhelyre ingázik az sincs fényes helyzetben! Hazafele a diák megvárja mig visszafordulnak a munkásbuszok és 4 óra után ő is elindulhat hazafele!😤
  A polgármester, szállításügyi hatóságok hol vannak?! 1 bohóc után igazodnak?!