Felhívás!

Felkerült a pont az i-re, a címer a Mikesre

Felkerült a pont az i-re, a címer a Mikesre Kovászna megye

A szépen felújított Mikes Kelemen líceum homlokzatára felkerült Magyarország koronás kiscímere, hiszen egy évszázaddal korábban is ott volt a helye. A műemléki környezetben levő épületet a hatályos törvények értelmében eredeti állapotába kellett visszaállítani.

A Székely Nemzeti Múzeum közelsége meghatározó volt a felújítás folyamatára nézve, az épület színét a műemlékvédők szabták meg, a külső nyílászárókat nem lehetett hőszigetelőre kicserélni, de ennek köszönhetően kerülhetett fel a valamikor állami polgári fiúiskola utcai fronton kialakított timpanonjára a kőbe faragott címer is. A XX. század eleji, fényképek alapján rekonstruált, a mai magyar államcímerrel megegyező címert Baróti Hunor gyergyócsomafalvi képzőművész faragta ki kompozitból.

Az iskola felújítási munkálatai 2018 májusától 2019 augusztus végéig tartottak. A tanári szobába és a díszterembe ezúttal új bútorzat is került, továbbá minden osztályt interaktív táblákkal szereltek fel, és a mozgássérültekre való tekintettel liftet is beépítettek a főépületbe. Mindez a román kormány helyi fejlesztési programjának finanszírozásával, és az önkormányzat 700 ezer lejes hozzájárulásával valósult meg, összesen 4 millió lejt meghaladó értékben.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások