Felhívás!

Az jár rosszul, aki dolgozik

Az jár rosszul, aki dolgozik Kovászna megye

A legjobban azok járnak, akik nem csinálnak semmit – ezt a nem túl lelkesítő következtetést vonta le tegnap Ráduly Róbert csíkszeredai polgármester az önkormányzati pályázásokkal kapcsolatban. Tamás Sándor szerint a rendszer jó, csak kár, hogy a román állam alkalmazza. Tegnap a maksai Benke-kúriában tartotta negyedéves munkaülését a Központi Fejlesztési Régió Tanácsa.

 

Az fikció, kérem szépen, hogy ezeknek a pályázatoknak kétszázalékos önrésze van – oszlatta el az esetleg meglévő illúziókat Ráduly Róbert.

– Mondok néhány számot, jó? Az egész régióban nekünk van a legtöbb nyertes iskola-felújításos pályázatunk: összesen 35 millió lejt nyertünk tizenegy projektre. Kivitelezőt a világon sehol sem találsz, mert közben a kormány, amelyik – mondja ő – nem folyik bele a pályázásba, ötven százalékkal felemelte a minimálbért az építőiparban. Azóta többször felfele igazítottuk az árakat, a nyár elején saját zsebből hozzátettünk tízmilliót, a kutya nem jön dolgozni. Van olyan pályázat, amit most írunk ki hatodjára, még mindig nincs kivitelező. A tegnap néztem meg, most már 63 milliónál tartunk, és még mindig sehol senki! Tudsz követni? Szóval az eredetileg 35 milliós munkára 63 millióért nem kapunk embert, miközben az önrészünk mindjárt fele lesz az összegnek. A periódusnak pedig szép csendesen vége lesz. Akkor majd vagy lemondasz mindenről, ami azért nem mutat valami fényesen, s ráadásként visszafizeted az esetleg felvett részösszegeket, vagy befejezed a munkát a saját pénzedből, s arra rámegy a gatyád is – foglalta össze a helyzetet az elöljáró.

Tamás Sándor, aki mézeskaláccsal és helyi pálinkával várta a vendégeket, házigazdaként valamivel visszafogottabb volt.

– A 2007-2013-as ciklust kimaxoltuk, az egy főre számított uniós támogatás Háromszéken volt a legnagyobb. A 2014-2020-as ciklusról azt sincs, amit mondjak egyelőre, hisz három és fél év gyakorlatilag elveszett: lejárt az időszak fele, amire Románia megnyitotta a lehetőséget, hogy egyáltalán pályázni lehessen. Ilyenformán, bő egy évvel a költségvetési ciklus vége előtt még ott tartunk, hogy most kezdődtek el a szerződéskötések és – jobb esetben – a kivitelezési szerződések aláírása, csak nagyon szerencsés esetben lehetett addig eljutni, hogy ténylegesen megkezdődjék a munka – mondta a megyei tanácselnök.

Az ülésen, amelyen a régiót alkotó hat megye vezetősége, a megyeszékhelyek polgármesterei és a városokat, községeket képviselő önkormányzati vezetők vettek részt, Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség vezérigazgatója elmondta: a jelen ciklusban, 2019. június 30-áig, a régióban összesen 1.470 projektet nyújtottak be, csaknem

kétmilliárd euró értékben, ezek az elbírálás különböző fázisiban vannak. 597 projekt van már leszerződve, összesen 649 millió euró értékben. A tanácskozáson körvonalazták a 2020-2027-es pénzügyi ciklus legfontosabb mutatóit.

 

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások