Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Csaloka Csongor a legfittebb

Csaloka Csongor a legfittebb Sport

Hétéves korában találkozott először a sporttal a karate edzéseken, négy éve jár folyamatosan CrossFit edzésekre, több verseny is van a háta mögött, amelyeken jó eredményeket ért el. Csaloka Csongorral, az idei Transylvania Throwdown sorozat kézdivásárhelyi fordulójának nyertesével beszélgettünk a sportról, felkészülésekről és persze a CrossFitről.

Hirdetés
Hirdetés

– Hogyan kerültél kapcsolatba a sporttal?

– Mondhatni mindig is állandó része volt az életemnek. A sporttal legelőször 7 éves koromban találkoztam a karate edzéseken. A karate mellett kipróbáltam a TRX-et is, viszont a CrossFit-el való találkozás nyújtotta számomra a sportolás valódi élményét. CrossFitezni Kézdivásárhelyen kezdtem, majd a tanulmányaim alatt a marosvásárhelyi CrossFit csapathoz is csatlakoztam, ott folytattam az edzéseket. Számomra a CrossFit bizonyította be azt, hogy a sport nem más, mint az elme harca a testtel szemben, hiszen a versenyek és edzések során sokszor beigazolódik az elme hatalma a fizikai fáradtság fölött.

– Miért pont a CrossFit? 

– Mindig is szerettem a kihívásokat, már az első alkalommal rájöttem arra, hogy ez egy komplex edzésforma magas intenzitáson, amelyre jellemző az állandó változatosság, mivel az olimpiai súlyemeléstől kezdve egész a gimnasztikai gyakorlatokig széles skálát foglal magába. Felkészít olyan dolgokra, amelyeknek a hétköznapokban is hasznát veszem, de nem csak a szó szoros értelmében, hiszen magabiztosságra, magas fokú teljesítőképességre, kitartásra és a különböző feladatok összehangolására késztet nap, mint nap. Számomra a CrossFit-ben az összetettség a legnagyobb mozgató rugó, hiszen ebben a sportban az egyik képesség fejlesztése nem mehet a másik rovására, mondhatni általánosan tart fitten.

– Te lettél a legfittebb a Transylvania Throwdown kézdivásárhelyi állomásán. Mennyi munkád van ebben?

– Az elmúlt évek állandó és folyamatos felkészülést jelentettek, amelyet a továbbiakban is folytatok, hiszen nem az a fő célom, hogy a legközelebbi versenyre felkészüljek, hanem, hogy napról napra fittebbé váljak. Számomra a versenyek úgynevezett mérföldkövek, amelyek során lehetőségem nyílik arra, hogy felmérjem magam az ország többi atlétájához képest. Az elején csak hobbyként tekintettem erre, majd az edzéseken elért egyre jobb eredmények, és az edzőm biztatása késztetett arra, hogy ezt versenyszerűen folytassam. Egy versenyre való felkészülés nem csak fizikai, hanem mentális előkészületet is igényel, emellett egy közös munka az edzővel, aki arra törekszik, hogy a különböző technikákat helyesen sajátítsam el, illetve hasznos tanácsokkal lásson el. Ezúton köszönetet szeretnék mondani mindenkinek, aki bármivel is hozzájárult ahhoz, hogy a dobogó legfelső fokán állhattam.

– Jövendőbeli terveid? Szeretnél nagyobb versenyekre is eljutni?

– Novemberben Bukarestben rendezik az Uzina Cup nevű versenyt, amelyen újra meg szeretném mérettetni magam. Mindenképpen a jövendőbeli terveim közé sorolnám azt, hogy fizikálisan és mentálisan erősödjek. Az, hogy részt veszek-e nagyobb, világszintű versenyeken, számomra is a jövő titka. Mindez attól függ, hogy mennyire lesznek eredményesek az elkövetkező éveim az edzéseket tekintve.

Tamás Réka

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük