Felhívás!

Székelyföldi pálinkamustra

Székelyföldi pálinkamustrát szervez Kovászna Megye Tanácsa. Az egyáltalán nem titkolt cél nem csak az, hogy a rendezvény néhány év alatt nemzetközi szintre nője ki magát, hanem az is, hogy emeljék a székelyföldi „közpálinka” minőségét.

Míg ezelőtt 30 évvel kizárólag almából, körtéből és szilvából főztek pálinkát, ma már szinte akármiből készítenek finom nedűt – állapította meg a sepsiszentgyörgyi turisztikai információs irodában tartott tegnapi sajtóértekezleten Tamás Sándor, aki elárulta: kedvence a Dezső Tibor főzte zellerpálinka.

– Arra szeretnénk ösztönözni a lakosságot, hogy főzzön pálinkát, de javítson a minőségen – összegezte a célkitűzést a megyei tanács elnöke.

Dezső Tibor, a Potio Nobilis főzde társtulajdonosa, nemzetközi szakértő is azt mondja: a „közpálinka” szintjét szeretnék emelni.

– Jól hangzik, hogy vannak itt, akik nemzetközi díjakat, világbajnokságokat nyernek, de ha a panzióban megszálló turistának valami saját főzésű, kerítésszaggató italost töltenek, akkor nemigen jutottunk egyről-kettőre – mondja a szakember, aki azt is fontosnak tartja, hogy a környezeten is javítsanak, hogy egy főzde akár turistalátványosság is lehessen.

A mustrára elsősorban magánszemélyeket várnak. Azt ígérik, hogy minden mintát kiértékelnek, megindokolják, hogy mi volt jó, és mi nem volt jó. A nemzetközi bíró szerint a legnagyobb gond azzal van, hogy abból a gyümölcsből próbálnak (jó) pálinkát főzni, „amire az asszony már azt mondta, hogy dzsemnek nem jó”.

A mustra november 15-én lesz. Nevezni fél liter pálinkával (a turisztikai irodában kell leadni) november 8-áig lehet. Nevezési díj 10 lej/minta. Részletek: Facebook/Székelyföldi Pálinkamustra.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.