Felhívás!

Számvetés és megoldáskeresés

Számvetés és megoldáskeresés Kovászna megye

A mi centenáriumunk – Fiatalok egy multikulturális Romániáért címmel kétnapos konferencia zajlott a hétvégén Sepsiszentgyörgyön a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Romániai Ifjúsági Tanács (Consiliul Tineretului din România – CTR) és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala szervezésében.

Az értekezleten a különböző, köztük Dolj, Mehedinţi, Botoşani, Iaşi, Suceava megyékből érkező ifjúsági vezetők ismerkedhettek meg a helyszínen az erdélyi magyarok múltjával és jelenével, gondjaikkal és törekvéseikkel, valamint a jövőt illető elképzeléseikkel. Ugyanakkor megtapasztalhatták, hogy alaptalanok és félrevezetőek a Székelyföldön letelepedett megélhetési román vezetők siralmai az itt élő nemzettársaik sanyarú sorsára vonatkozóan.

Pénteken este, a Best Western Hotel Park tanácskozótermében megtartott első ülésszakon Mihai Dragoş CTR-elnök, Oltean Csongor MIÉR-elnök, Ştefan Manea, a Tanulók Országos Tanácsa alelnöke, Kelemen Szilárd Péter, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke, a Kovászna Megyei Sport- és Ifjúsági Igazgatóság részéről pedig Cătălina Lazăr köszöntötte a résztvevőket.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az őszinte román–magyar párbeszéd szükségességét hangsúlyozta az elmúlt bő 29 esztendő magyarellenes megnyilvánulásait, köztük az úzvölgyi temetőgyalázást is számba vevő felszólalásában. Véleménye szerint ugyanis csak ez vezethet a két nemzet közötti bizalom kialakulásához, és ezzel együtt a bizonyos hatalmi körök által mesterségesen szított és táplált feszültségek feloldásához.

„Isten hozta önöket az egyesek szerint nem létező Székelyföldre” – köszöntötte a vendégeket Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki példákkal bizonyította az erdélyi magyarok hozzájárulását Románia hírnevének megalapozásához és öregbítéséhez. Szomorúnak és elfogadhatatlannak tartotta ugyanakkor, hogy még a nevüket is meghamisítván, románként mutatják be őket a hazai és nemzetközi közvéleménynek, miközben egy-egy hozzánk köthető valós, vagy a román titkosszolgálatok által gyártott negatív esemény kapcsán a nemzetiségünket hangsúlyozzák.

Szombaton Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, La­czi­kó Enikő, az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala államtitkára, valamint Cătălina Lazăr roma emberjogi aktivista az általuk képviselt nemzeti közösségeket és azok tagjait ért, saját bőrükön is tapasztalt sérelmekről, megalázásokról nyújtott ízelítőt a Megyeháza nagytermét megtöltő hallgatóságnak.

Szász Attila marosvásárhelyi újságíró és Adrian Măniuţiu vállalkozó, az Antena 3 egykori műsorvezetője az erdélyi magyarságot ért sérelmeket és azok okait elemezték, illetve felsorolták az általuk mindkét fél számára elfogadhatónak tartott megoldásokat ezek kiküszöbölésére.

Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere a minket ellenségnek tekintő és a beolvadásunkon, valamint elüldözésünkön munkálkodó román hatalmi tényezők semmivel sem indokolt magyarellenes tevékenységére, és annak beláthatatlan, a többségi nemzet számára is káros következményeire mutatott rá.

Végezetül Novák Csaba Zoltán marosvásárhelyi történész, RMDSZ-szenátor az újkori magyar történelem fontosabb mozzanatainak ismertetésével érzékeltette, hogy miért kell, hogy mi más megítélés alá essünk, mint például egy bevándorló.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.