Felhívás!

A zendülőkre emlékeztek

A zendülőkre emlékeztek Kovászna megye

Gyertyagyújtással és egy szál virággal emlékeztek meg péntek délután Sepsiszentgyörgyön a volt politikai foglyok a kollektivizálás-ellenes mozgalomban elhurcolt családokról, háromszéki gazdákról.

A Volt Politikai Foglyok Szövetségének (VPFSZ) Kovászna Megyei Szervezete Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parki kopjafánál rótta le tiszteletét azok előtt, akik az 1950-es őszi, kollektivizálás-ellenes zendüléseken részt vettek, és ennek áldozataivá váltak. Az eseményen mindössze tizenöten jelentek meg, egykori politikai foglyok és hozzátartozóik. Török József, a VPSZV megyei elnöke nehezményezte a fiatalok távolmaradását. Kiemelte: fontos lenne ápolni azon elődöknek az emlékét, akik beírták magukat Háromszék történelmébe bátor kiállásukkal.

Beszédében felelevenítette az 1950-es éveket, a kollektivizálás kezdetét, melybe az elején a gazdák egy része önként kapcsolódott be, ugyanis azt gondolták, akár jó is lehet az egyesítés. A Szovjetunióból hazatérő hadifoglyok azonban jelezték a kollektivizálás negatív hatásait, amelyeket megtapasztaltak, így az önként beiratkozott gazdák rövidesen kérték, hogy töröljék őket a jegyzékből. Ez azonban nem történt meg, így kényszeríteni kezdték a gazdákat, hogy beadják saját földjeiket, terményeiket az úgynevezett közösbe. Ez ellenállást váltott ki országszerte, így Háromszéken is, ahol elsőként 1950 májusában Kilyénben tiltakoztak a kollektivizálás ellen.

Török József László Márton történész Kollektivizálás-ellenes megmozdulások Háromszék megyében című tanulmánykötetéből olvasott fel részleteket az árkosi lakossági ellenállásról, családok visszaemlékezéseiből. Ezt követően egy-egy szál virágot és gyertyákat helyeztek el az Erzsébet parki kopjafánál.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.