Számos fejlesztés Nyujtódon

Számos fejlesztés Nyujtódon Kovászna megye

Minden korosztályt bevonva, egész napos programmal hívták a nyujtódiakat a felújított kultúrotthon átadási ünnepségére pénteken. Amint Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester fogalmazott: „nem csak meszelni akarnak”, azaz a konkrét munkálatok elvégzésén túl a cél az, hogy rendszeresen, legalább kéthavonta fogadjon rendezvényeket a művelődési ház.

Délelőtt a legkisebbeknek kedveztek: 10 órakor már várta őket a Halvirág bábszínház Világszép című bábelőadása, majd a Mesehetes gyerekkoncertjén vezethették le energiáikat, a szülők legnagyobb örömére.

A délutáni hivatalos átadón Bokor Tibor ismertette a részleteket: tavaly májusban döntöttek a felújításokról, amikor tudomást szereztek a megyei tanács pályázatáról, amely 25000 lej értékig nyújtott ehhez támogatást. Lőrincz József falufelelőssel együtt vették számba a tennivalókat, végül többek között a külső terem padlózatát kicserélték, a lambériát újralakkozták, a belső helyiséget kimeszelték, új felszereléseket szereztek be (fény- és hangtechnika, projektor, vetítővászon), új függönyöket vásároltak, valamint 15 asztalt és 45 széket, a munkálatok összköltsége 63400 lejre rúgott.

Bokor nehezményezte, hogy egyesek – jó székely szokás szerint – ebbe is belekötnek, mondván, mindez kampányfogás, és figyelmen kívül hagyják a valós eredményeket. Nem rejtette véka alá, hogy a helyi víz- és csatornahálózat kivitelezése nem az eredeti tervek szerint alakult, és a megyei tanács anyagi segítésére volt szükség a befejezéséhez, de megvalósult, és annak is oka van, hogy a járdákat nem burkolták újra: a földgázt is bevezetik Nyujtódra. Uniós pályázat van az iskolaépület felújítására, elkészült a műfüves sportpálya is a településen, amelyet a tervek szerint barátságos mérkőzéssel avatnak majd fel.

Tamás Sándor megyetanácselnök, még mielőtt bemutatta volna A Szent Anna-tó képi megjelenítése 1914 előtt című előadását, a polgármester megjegyzését továbbgondolva kifejtette: hogyha az úgynevezett kampányidőszakokban mindenfajta tevékenységet beszüntettek volna, hogy elkerüljék a gyanúsítást, hogy mindössze népszerűsíteni kívánják a szövetséget, ma sehol nem tartanánk, hiszen ő maga 25 év politizálás alatt 35 kampányt ért meg.

A tartalmas, de könnyen befogadható, kultúrtörténeti érdekességekkel is tarkított előadás után minden jelenlevőt megajándékoztak a Boér Hunor – Tamás Sándor szerzőpáros munkájával, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Székely Nemzeti Múzeum gondozásában, az RMDSZ támogatásával megjelent Szentanna című könyvecske második, bővített kiadásával. Ajánljuk, hogyha átlapozták, ne hagyják a polcon porosodni, adják tovább másoknak is, akiket érdekelhet a háromszékiek szívének századok óta kedves tó története.

Mire a Perkő Néptáncegyüttes színpadra állt, már alig lehetett szabad ülőhelyet találni, közben is folyamatosan jöttek az érdeklődők, az Adventum Domini című, a táncegyüttes repertoárjának változatosságát is bizonyító műsor végére már teltházas közönség előtt ropták a fiatalok, Antal Csanád és barátai zenéjére. A Székely Góbék A mü időnkben nem így vót humorestjét sokan már „álló jeggyel” nevették végig, a tartalmas napot családi táncház zárta Antal Csanáddal és barátaival, mezőségi dallamokra.

Jövő pénteken a negyedik, egyben utolsó felújított kultúrotthont adják át Oroszfaluban, ott is (szintén Lung László Zsoltnak, a kézdivásárhelyi Vigadó igazgatójának köszönhetően) egész napos programmal várják a helyieket, a részletes műsortervet a hét folyamán közöljük.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.