Felhívás!

Szakszervezetisek tiltakoznak

Elképzelhetetlennek nevezte tegnapi sajtóértekezletén Kulcsár-Terza József, hogy egy demokratikus országban kétségbe vonják egy törvényesen megválasztott képviselő azon a jogát, hogy törvénykezdeményezést nyújtson be, még akkor is, ha történetesen Székelyföld autonómiastatútumáról van szó.

A képviselő arra reagált, hogy hétfőn Mircea Dogaru, a rendelkezési állományhoz tartozó katonai személyzet szakszervezeti vezetője, illetve Rodrigo Gabriel Maxim, a romániai vasúti szállítók szakszervezetének elnöke arra figyelmeztette levélben a két parlamenti házelnököt, hogy a Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt RMDSZ-képviselők által benyújtott, Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezet „nyilvánvaló módon megszegi” az alkotmányt és Románia NATO-és EU-csatlakozásakor tett vállalásait.

– Aggasztó, amikor arról beszélnek, hogy bűnügy az, hogy benyújtottuk a statútumot. Elképzelhetetlen, hogy parlamenti képviselőként nincs jogom törvénykezdeményezéssel jönni. Biztosítom őket, hogy az autonómiastatútum sem az alkotmányt, sem egyetlen nemzetközi dokumentumot sem sért – mondta Kulcsár-Terza.

A Magyar Polgári Párt (MPP) RMDSZ-színekben képviselői mandátumhoz jutott politikusa kifejtette: az olasz és finn alkotmányban is benne van, hogy az ország egységes és oszthatatlan, de elismerik az autonómia különböző formáit.

– A román alkotmányt sem sérti az autonómia. Románia határain belül kérjük Székelyföld autonómiáját, ez nem sérti a határokat – hangsúlyozta Kulcsár-Terza. – Esetleges fegyveres konfliktust emlegetnek, noha mindig is békés megnyilvánulások voltak. Ezek vagy betegek, vagy jól megfizetik őket, hogy ilyeneket mondanak – vélekedett a képviselő.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.