Felhívás!

Szájkosarat a veszélyes ebekre!

Szájkosarat a veszélyes ebekre! Kovászna megye

Olvasónk mások számára is tanulságos kutyatámadásos incidensről számolt be lapunknak. Az ügyben rendőrségi feljelentés is született, miután az érintett felek nem tudtak barátságos úton kiegyezni. Lapunk a megyei rendőrségen érdeklődött az idevágó törvényekről, bírságokról, veszélyesként nyilvántartott kutyafajták, keverékek gazdáinak kötelezettségeiről.

A panaszos már az elején hangsúlyozta, hogy a május 27-én este történt incidenst azért hozzák nyilvánosságra, hogy ez vészjelzés, tanulság legyen azoknak a kutyatartó gazdáknak, akik nagyméretű, agresszív, veszélyesnek nyilvánított fajta vagy ilyen keverék kutyákat tartanak, és nem tartják be az idevágó törvényeket. Az említett estén ugyanis a panaszos állítása szerint egy szájkosár és póráz nélkül sétáltatott Amstaff keverék kutya marta meg, és juttatta állatorvoshoz a család alig négyhónapos törpe uszkárját, eltörve ennek medencecsontját, és számos sebet ejtett rajta. „És ez nem az első ilyen eset ezzel a gazdával” – háborgott a panaszos.

Az incidens pikantériája, hogy a támadó eb gazdája állítólag engedély nélkül kezdte el „idomítani” a kiskutyát, miután ez megriadt a nagy ebtől, és amikor a kicsi hozzákapott a férfi kezéhez, ennek a kutyája támadásba lendült. A panaszos azt is kifogásolta, hogy ahelyett, hogy megbánta volna tettét, a felelőtlen gazda fenyegetőzött, a felelősségét azzal hárította, hogy őt harapta meg előbb a kiskutya, mi több, nem is lépett közbe a támadás során, hogy szétválassza az ebeket.

A sérült kiskutya gazdái végül a megyei rendőrségen tettek feljelentést a férfi ellen, hiszen elmondásuk szerint nem akarnak civakodni, inkább hagyják, hogy az illetékes szervek vonják le a következtetéseket.

A megvádolt gazdát is felkerestük, szerinte „a történetben számos dolog el van túlozva”.

– Nem az volt az első találkozásuk a kutyáknak, korábban már szimatolták egymást, éppen ezért – és mivel tapasztalatom is van ezen a téren – iparkodtam segíteni a megriadt nőnek és a lánynak, akik felkapták a kiskutyát az ölükbe. Pánikba estek, és még inkább zavarta az ölbe felvett kutyát. Igyekeztem megnyugtatni mind a gazdát, mind a kutyát, ekkor kapott hozzám háromszor a kiskutya, meglyukasztva a bőrömet. Az én ebem védelemből harapott a kutyához, én pedig a sajátomba belerúgva választottam szét őket. Nem értem, miért fújták fel ennyire az esetet, megoldást találhattunk volna baráti úton is, de nem úgy, hogy minden felelősség, költség rám háruljon – vélekedett a megvádolt fél.

Szerinte a kutyája nem agresszív, ennek ellenére a városban nappal folyton szájkosárral sétáltatja; az incidenskor nem járkáltak más emberek az említett helyszínen, este volt.

Radu Stroe, a Kovászna megyei rendőrség szóvivője megerősítette, hogy kivizsgálás indult az ügyben. Kifejtette, veszélyes kutyák esetében 100-500 lejes bírsággal sújthatók a felelőtlen gazdák. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy az agresszív kutyákat, veszélyes kategóriába sorolt fajokat vagy ezek keverékeit tilos szájkosár, illetve póráz, hám nélkül sétáltatni közterületeken, épületek közös részén: a kihágást pénzbírsággal sújtják, ha pedig ember sérül, akkor bűnügyként kezelik.

 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. június 3., 12:12
  ÉRTÉKELÉS: 1

  Átkuldtük Neki a képeket, … mostanig miért nem érdeklődött?
  Pedig tudta milyen következményekkel járó baleset történt, … de hogy tárgyalj bármiről valakivel, ha nem tudod a kontaktaját, mert tárgyalás közepette instagram profil-nevet változtat.
  Tudta hol lakunk, de nem keresett meg, nem érdeklödött a kiskutya felöl, … hova volt eltűnve szinte egy hétig? Akkor is csak úgy jelent meg, hogy megtörtént a feljelentés, azt is egy másik instagram névről. Mi nem civakodunk és nem követelőztünk csupán tudtára hoztuk, hogy a lelki sérülések mellett milyen anyagi kiadásunk volt az Ö “tapasztalt” magatartása miatt és vázoltuk a tényeket, amiket Ö eltúlzottnak vélt … Hagyjuk hogy az illetékes szervek végezzék a dolguk és vonják le a következtetéseket. A hozzáállásából az derül ki, hogy nem olvasta el a Mi válaszunkat Instagram oldalán és arra sem méltatott, hogy megnézze a képeket, mert ha megnézte volna átérezné a helyzetet, nem vonná kétségbe állításainkat és bocsánatot kérne.
  Nem tanúsított egy korrekt állatbarát magatartást. A kiskutya 6 hetes felépülésre szorul és szerencsére, hogy nem a hátgerincét törte el.
  Pamacs, most már jobban van, de azóta se keresett meg, hogy bocsanatot kérjen, vagy bűnbánatát és az állatok iránti szeretetét kinyilvánítsa a kutya tulajdonosa. Egy fikarcnyi sajnálatot sem nyilvánított …
  De mind utólag kiderült nem egy egyszerű, egyedi baleset volt, mivel nem egy sérülést és utólagos traumát okozott, felelőtlen viselkedésével, az utca kisállataival. Mert nem a kutya, hanem az ember-állat gazda a hibás és felelős, a tulajdonában levő ölebével szembe.
  És ezt tudja is, csak nem jön rá hogy Őreá is érvényes. Így az az érzésem, hogy tudatosan és élvezettel csinálja már jó ideje ezeket a “baleseteket”. Beférkőzik a bizalmadba, majd utólag a kutyáját agresszivitásra stimulálja. Talán azért mert oktatási része, kutyája, viadalokon való részvételének idomításában.
  Hisz egy állatbarátnak nem hiszem, hogy ez lett volna a hozzáállása, ha lássa mit okozott az Ő állata. De úgy látszik “Hollónak” a kutya csak egy eszköz.

 • User
  Dátum: 2020. június 3., 12:42
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Azóta se keresett meg, hogy bocsanatot kérjen, vagy bűnbánatát és az állatok iránti szeretetét kinyilvánítsa a támadó-kutya tulajdonosa. Megváltoztatott instagram profiljáról küldött pár üzenetet, de még most sem érez egy fikarcnyi sajnálatot, sőt még Ő az aki “áldozati bárány”-ként tünteti fel helyzetét, hisz egy általa megíjesztett 18 hetes kiskutya védekezik erőszakos “tapasztalt” viselkedésével szembe. … De mind utólag kiderült, nem egy egyedi baleset volt, mivel már több sérülést és utólagos traumát okozott, felelőtlen viselkedésével, az utca kisállatainak. Nem a kutya, hanem az ember-állat gazda a hibás és felelős, a tulajdonában levő ölebével szembe. És ezt Ő tudja is, csak nem akar rájönni. Így az az érzésem, hogy tudatosan és élvezettel csinálja már jó ideje ezeket a “baleseteket”, hisz beférkőzik a bizalmadba, a nagy tapasztalatú, idomító szövegével, majd ha baj történik meghúzódik az ódújában.
  Egy állatbarátnak nem hiszem, hogy ez lett volna a hozzáállása, ha lássa mit okozott az Ő állata, hisz szinte egy hét telt el azóta és egyáltalán nem éedeklődött a kiskutya felöl.
  De úgy látszik “Hollónak” a kutya csak egy eszköz.

 • User
  Dátum: 2020. június 3., 12:33
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Ha egyszer egy amstaff ra harap valamire,azt te nem rugod csak ugy le,foleg nem egy masik kutyarol. Nekem volt egy spanielem,es egyik havernak amstaffja,hat nem kerek belole,mit tud vegezni egy ilyen kutya. Az a gond,es nem csak Sepsin,hanem Kezdin is egyik dokineni rendszeresen setaltatja a kis bullterrierjet,szajkosar nelkul.Latom,mert szomszedom. Hiaba ,hogy ember barat a qrva kutyaja,de akkor is tegyen ra kosarat. Es lehetne sorolni Kezdin,nev szerint,az okos gazdikat,akik minden egyes nap,szajkosar nelkul jaratjak a kutyajukat.Egyszer egy tag,azt vagta oda,akinek 2 drb elegge neveletlen kutyai vannak(staffok), hogy sakkomivan ha megharapnak valakit? Legalabb nem jonnek kozel az emberek.Ugye hajaska,mert rolad van szo…(Z.E.K.)

  • User
   Dátum: 2020. június 3., 21:47
   ÉRTÉKELÉS: 2

   Ha egyszer egy amstaff ra harap valamire,azt te nem rugod csak ugy le… nem is rúgom le! Egyszerűen levágom késsel, mint Nagy Sándor a gordiuszi bogot!

 • User
  Dátum: 2020. június 3., 14:08
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Mindenutt ugyanaz a helyzet. Szajkosar nelkul setaltatnak mindenfele kutyat. Minden bolondnak kutyaja van, nem egy, legalabb 2-3, de arra nem kepesek, hogy megneveljek azokat, fuggetlen, hogy korcs vagy eppen valami tiszta faj. Mar sajat udvarodon sem erzed magad biztonsagban, mert nem tudod, hogy az idiota szomszed agybajos kutyaja mikor ugrik at a keritesen es tamad ra a gyerekekre. Ez az allattartasi zurzavar annak koszonheto, hogy egyszeruen nincs egy komoly torveny, ami a kutyatartsat illeti ( civilizalt orszagokban van), illetve egy erett, civilizalt tarsadalom, ami kepes normalis korulmenyek kozt kutyat tartani. Es most nem terek ki olyan aprosagra, mint a jardakat diszito kutyaszar, amit az ertelmes, tanult gazdi nem kepes hazavinni.

  • User
   Dátum: 2020. június 3., 17:35
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Szemelyes tapasztalat, hogy az un. kiskutyat a gazdi konnybelabadt, buszke szemmel uszitja a sokkal nagyobb kutyara, mert latja, hogy a gazdaja visszafogja… akkor ki a huje? ha gondolod elengedem az enyemet, lassuk ki gyoz? De akkor csak sivalkodtok, hogy jaj, a csunya nagy megjharapta a kiskutyit….