Felhívás!

Szabó Dezsőre emlékeztek

Szombaton a kovásznai művelődési központ adott otthont a Háromszék–Orbaiszék Kollégium zárókonferenciájának, amelyben egyúttal bemutatták az idén elvégzett kutatómunkából született kötetet, majd a rendezvény külön részeként Barátoson leleplezték a Szabó Dezső író tiszteletére készítetett emlékplakettet.

A zsúfolásig telt művelődési központban dr. Kisfaludi-Bak Judit, a Háromszék–Orbaiszék Szakmai Kollégium technikai szervezője elmondta, hogy a Lakitelek Népfőiskola jóvoltából idén 63 személy vett részt az Orbaiszéket érintő értékfeltárásban. Itt tartózkodásuk alatt 23 településen és 612 családnál fordultak meg, majd hazatérve egy kötetbe foglalták össze az eredményeket. A kötetben külön köszönetüket fejezik ki Balogh Zoltán kovásznai református esperesnek és Bicskei Loránd helyi lakosnak.
Gyerő József polgármester köszönetet mondott a projektben résztvevőknek, amiért feltárták Orbaiszék népi hagyatékát. A polgármestert követően dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató Orbaiszék történelmét ismertette dióhéjban.

A rendezvény további részében konferencia zajlott, illetve kulturális műsort adott elő a lakiteleki Kösöntyű néptánccsoport, a lécfalvi Nemere tánccsoport, a gelencei férfi dalárda és citerazenekar, valamint a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad.

Délután Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Lakiteleki Népfőiskola vezetője, és Tánczos Szabolcs barátosi polgármester leleplezték a barátosi református templom oldalán, a Lakitelek Népfőiskola által állíttatott Szabó Dezső-plakettet annak emlékére, hogy az író hosszabb időt töltött Barátoson.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.