Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Sikeres csillagászati nap

Az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület csillagászati napot szervezett Sepsiszentgyörgyön, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem udvarán, és bár szép számmal összegyűltek az érdeklődők, sok mindent nem láthattak, viszont annál többet hallhattak.

Az időjárási viszonyok nem voltak megfelelőek, felhős volt az ég, de a közelben lévő stadion erős fényei is zavaró hatásúak voltak. Ennek ellenére néhányan belenéztek a távcsőbe, és látták többek között a Szaturnuszt.

Az előadások viszont igen sikeresek voltak, először a Stellarium nevű planetárium-programot mutatták be, amely olyan élethű 3D-s látványt nyújt, mintha szabad szemmel vagy távcsővel néznénk az eget. A bemutatót követően Pető Mária, a Székely Mikó Kollégium fizikatanára tartott vetített képes előadást Szemek a világűrre címmel. Ebben azokat az eszközöket mutatta be, amelyekkel jelenleg figyelik a különböző égitesteket, galaxisokat, de beszámolt a NASA és az ESA űrprojektjeiről, exobolygók kutatásáról is. A tanárnő az univerzum „rövid” 13,77 milliárd éves történetét is összefoglalta.

Hirdetés
Hirdetés

Cosmin Sorin Micloș a Nemzetközi Űrállomást és az ott zajló munkálatokat, történéseket mutatta be. Az űrállomás folyamatos bővítés alatt áll, de végeznek tudományos kísérleteket is rajta. Az állomás befogadóképessége 2009 óta maximum hat űrhajós. Az űrállomás átlagosan 100 métert veszít naponta pályamagasságából, és a Földet 92 percenként kerüli meg. Utolsó előadóként Nagy István EMCSE-alelnök a sugárzásról, annak létrejöttéről, dimenzióiról és méréséről beszélt dióhéjban.

Legközelebb ma van csillagászati látványosság, a Merkúr vonul át a Nap előtt, de az időjárási viszonyok miatt nem valószínű, hogy látható lesz, így nem szerveznek eseményt erre az alkalomra – mondta Csere Mihály amatőr csillagász.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük