Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Sürget az idő

Sürget az idő Kovászna megye

A 2022/714-es számú kormányhatározat értelmében a magán- és jogi személyek október 30-ig be kell jelentsék az egyéni szennyvízgyűjtő és szennyvíztisztító rendszerüket az önkormányzathoz. Aki nem tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek a hónap végéig, 5 és 10 ezer lej közötti bírságra számíthat, a gond viszont az, hogy sokan még nem értesültek az előírásról.

Hirdetés
Hirdetés

Bár a határidő hamarosan lejár, a polgármesteri hivatalok többsége ebben a hónapban, sőt a legtöbb a múlt héten kezdte el az adatgyűjtést, az érintettek mozgósítását.

Az elkészült adatbázisból kiderül, hogy városszinten körülbelül hány lakás van csatlakozva a központi csatornahálózatra, és azok, akik nincsenek, hogyan oldják meg a szennyvíz-elvezetési és tisztítási problémákat. Fontos, hogy a regisztrálási kötelezettség azon tulajdonosok számára is kötelező, akik a vonatkozó törvény hatálybalépése előtt csatlakoztatták ingatlanjaikat a megfelelő egyedi szennyvíztisztító rendszerre. A kötelezettség elmulasztása szabálysértésnek minősül, és 5−10 ezer lej közötti pénzbírsággal büntetendő.

Kozsokár Attila, a Kovászna megyei regionális szolgáltató igazgatója rámutatott, elkészül az adatbázis, majd akinek van lehetősége, annak rá kell csatlakoznia a hálózatra, de akinek nincs a „kapuja előtt” a hálózat, annak gondoskodnia kell arról, hogy ne szennyezzen, amikor megszabadul a szennyvíztől. Azt is kifejtette, Románia által is elfogadott uniós elv, hogy aki szennyez, az fizet, de vannak a „rejtett” szennyezők: előfordul, hogy szándékosan nem szigetelik megfelelően a pöcegödör alját, és az úgy működik, mint egy „feneketlen zsák”. Így a szennyvíz nagy része elszivárog, a maradékot csak két-három évente szippantják ki. Ilyenkor megy a traktor, kiszivattyúzzák az emésztőgödröt, az ügyfél kifizeti a szolgáltatást, ám felmerül a kérdés, hogy végül hol „tüntetik el” a tartalmát, hova kerül, mit fertőz a szenny.

A háromszéki szolgáltatónak vannak szerződései az emésztőgödrök kiszippantására, semlegesítik a szennyvizet, bekerül a telepre, és átmegy a tisztítási folyamaton, ugyanúgy, mintha a csatornán érkezne. A díjszabást a köbméter és a távolság alapján határozzák meg – mondta Kozsokár Attila.

Sepsiszentgyörgy önkormányzata közleményben tér ki arra is, hogy a megfelelő egyedi szennyvízgyűjtő és -tisztító rendszerek kialakításai csak akkor engedélyezhetők, ha a közcsatorna-hálózat kiépítése környezeti vagy gazdasági okokból nem lehetséges. A közcsatorna-rendszerre annak létrehozásától számított egy éven belül kötelező csatlakozni. A megfelelő egyedi rendszerek engedélyezése, az egyedi szennyvíztisztítás módjától függetlenül, a jogszabályoknak megfelelően kiadott építési engedély által történik. A megfelelő egyéni rendszerek kiépítését úgy kell elvégezni, hogy ezáltal megelőzzék a környezetszennyezést, és biztosítsák az emberi egészség védelmét. Ezek a rendszerek szabványosított, előre gyártott berendezéseket és/vagy szerkezeteket tartalmazhatnak. A megfelelő egyedi rendszerek tulajdonosai, akik megtisztítják a szennyvizet, és közvetve vagy közvetlenül juttatják azt talajfelszín fölötti vagy alatti víztestbe, az erre vonatkozó vízgazdálkodási engedélyt 2023. május 26-ig kötelesek beszerezni.

Azok tehát, akik nem csatlakoztak a központi csatornahálózatra, szennyvíz-összegyűjtő rendszerre, kötelesek regisztrálni magukat. Sepsiszentgyörgyön határidőként december 23-át jelölték meg, a formanyomtatványok az önkormányzat ügyfélszolgálati, tájékoztatási és iktató irodájában igényelhetők, de online is letölthetők a sepsiszentgyorgyinfo.ro weboldalról.

A kézdivásárhelyieknek a kezdi.ro oldalon található, román nyelvű kérdőívet kell kitölteni, és azt benyújtani a polgármesteri hivatal iktatójába. A kezdi.ro/hirek alatt egyébként bővebb tájékoztatást is találnak az érdeklődők. Kovásznán a kérdőívet a polgármesteri hivatal 3-as irodájában lehet igényelni, majd kitöltve leadni a 6-os irodában. Érdeklődni Opra-Debreczi Zsombornál lehet.

Giurgea Gabriella, a baróti polgármesteri hivatal környezetvédelmi illetékese elmondta, október 30-ig kell elvégezzék a nyilvántartásba vételt, ezért minden olyan jogi vagy magánszemély, aki nincs rácsatlakozva a városi szennyvízhálózatra, köteles jelenteni a hivatalnál. A nyomtatvány a város honlapjáról letölthető, a kitöltött változat visszaküldhető e-mailben, de kitölthető személyesen is a polgármesteri hivatalnál. 

Fotó: Gecse Noémi

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. október 28., 8:32
  ÉRTÉKELÉS: 8

  En szivesen racsatlakoznek a szenyvizhalozatra ami a kapum elott megy el de sajnos meg beletellik jonehany evbe amig elindul (nagy hoho semmiert), minden csigalasusaggal mukodik Romaniaban.Igy van ezzel szerintem minden kokosi lakos de ugy allunk hogy van szenyvizhalozat de ez nem mukodik.(nem is tudom hogy bevane fejezve egyaltalan).

 • User
  Dátum: 2022. október 28., 8:54
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Oldják meg elobb, hogy konnyu legyen csatlakozni, es ne kelljen minden ismeretseget megkeresni, hogy valahogy lehessen. Ugy kellene, hogy az ember fia kifizet egy bizonyos osszeget es a teruleten belulre beviszik a csoveket. Konnyu kerni, hogy csatlakozzon ra, de meg a papatol is aldast kell kerni, hogy sikeruljon.

 • User
  Dátum: 2022. október 28., 9:53
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Jön a tél! Az embereknek központi wc re sincs pénzük, nemhogy ilyen kiadásokkal számoljon! 20-30 m sánc ásás, csőrendszer, mesterember díjszabása! Valamit hagytam-e ki?! Mennyi lesz a havi szennyvíz díjj/ hó?! Falun a francia wc t, hogy kötik rá a renccerre?!😂🤣 Mit szívtok emberek?! 2040 május 40.én ha megoldódik! Kezdjétek a cigánysoron, ahol még szemetet sem fizetnek, majd utána víz, szennyvíz!
  Kézdin még nemrég X udvartérben gyakran lehetett látni a bili tartalmát kiöntve a hó tetejére. Az pedig csak pár méterre van önökhöz!😎😎

  • User
   Dátum: 2022. október 28., 10:46
   ÉRTÉKELÉS: 1

   Ki mondta, hogy ezt most meg kell csinálni? Be kell jelenteni, hogy emésztőgödör van vagy semmi. Nem kell most rácsatlakozni, főleg ha nincs amire. Ha van, akkor pedig normális lenne, hogy kötelezzék az embereket a csatlakozásra. Nálunk a faluban mikor kiépítették a rendszert a csatlakozás ingyen volt. Persze voltak okosak, akik nem csinálták meg, aztán amikor pár év múlva már a működő rendszerre akartak csatlakozni az pénzbe került.

 • User
  Dátum: 2022. október 28., 19:51
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Minek kell fenyegetőzni? Nem jobb lenne gyorsan 1-2 szakember felmérné helyszinen a gondokat és alá is iratja a papirokat! A 70,80 éves kétlem, hogy annyit tud románul, hogy kitöltse és visszajuttassa a fejesekhez!😂
  Sok idős családja külföldön dolgozik! A szakik júniustól nem voltak képesek megönteni az aszfaltot! Ha végeznek rövidesen felvágják, hogy valamelyik okos vizet, szennyvizet kössön!!!