Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Kerek évfordulót ünnepeltek

Kerek évfordulót ünnepeltek Kovászna megye

A sepsiszentgyörgyi Szent József-templom jelenlegi formájában való felszentelésének 120. évfordulóját ünnepelték október 26-án a plébánia hívei és papjai. Az Isten házát imádkozó lelkületű emberekkel megtöltő búcsús szentmise főcelebránsa és szónoka Tamás József nyugalmazott csíkszeredai segédpüspök volt.

Hirdetés
Hirdetés

A reformáció következtében erőteljesen megcsappant és ezért a templomát elveszítő, de az idő múlásával ismét folyamatosan gyarapodó római katolikus közösség 1762-ben egy fa imaház, 1832-ben egy kőtemplom építésébe fogott. A századfordulóra az utóbbi szűkké vált, amiért 1901-ben átépítették és kibővítették.

A korabeli sajtó (Székely Nemzet) így írt a gróf Majláth Gusztáv Károly gyulafehérvári püspök által 1902. október 26-án felszentelt épületről: „Az új templom tagozott elrendezésével, karcsú tornyával impozánsan emelkedik ki a környező parkból, s a gyönyörű Szabadság tér szépségét, amelynek teraszos elrendezése különben is páratlanul meglepő, egy újabb dísszel növelte (…)”

„A templom olyan, mint a híd, mert összeköti az embereket a Jóistennel, a földet a mennyel”– fogalmazott szerda esti prédikációjában exc. és ft. Tamás József nyugalmazott segédpüspök.

A szertartás végeztével ft. Ilyés Zsolt helyi plébános meleg szavakkal mondott köszönetet a híveknek az évfordulóhoz méltó ünneplést lehetővé tevő önzetlen adakozásukért és jelenlétükért. A szentmise a pápai, a magyar és a régi székely himnusz közös eléneklésével ért véget.

Fotó: Solymosi Incze Enikő

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások