Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sorompók az erdőben

„Az erdei utakat milyen törvényes alapon zárják le sorompóval? És ha a lezárt erdőrész mögött van a területem? A sorompókra kell-e építési engedély? Mi történik, ha valaki levágja a sorompót, mert nem tud haladni az úton?” – tette fel a kérdéseket egy olvasónk, lapunk pedig az illetékeseknél kereste a válaszokat.

Cornea Emilian, a Romsilva állami erdészet Kovászna megyei képviseletének igazgatója érvelése szerint ezek az erdei utak elsősorban technológiai célt szolgálnak, kimondottan az erdei munkálatokra használatos járgányok közlekedhetnek rajtuk. „A sorompókat illetéktelen személyek távoltartására, illetve a falopások csökkentésére szerelik fel az erdő tulajdonosai, gondnokai. Természetesen, aki szeretné használni ezeket az utakat, mivel magánterületéhez is vezethetnek, a gondnokkal egyeztethet, és egyezségre juthatnak. Továbbá a törvény előírja, hogy akik használják ezeket, használati díjat fizetnek, ami az utak korszerűsítésére fordítandó” – összegzett az igazgató.

Az erdészeti kihágásokat szabályozó 2010/171-es törvénynek van egy olyan előírása, miszerint aki megrongálja az erdészeti sorompókat, akár 5 ezer lejes bírsággal is sújtható. Csakhogy a jogszabály értelemszerűen a törvényesen felállított sorompókra vonatkozhat. Mild Zoltán, a Kovászna megyei építkezési felügyelőség igazgatója elismerte, „ez a téma valóban érdekes”, mivel az idevágó törvények rövid időn belül számos változáson estek át, nagy a kavarodás körülöttük, nem világosak, de „bármilyen építményhez építkezési engedély kell, kivéve azokat, amelyek a vonatkozó törvény 11-es cikkelyében fel vannak sorolva, és a sorompók itt nem szerepelnek.” Engedély ügyében annak kell eljárnia, akinek az illető erdei út az ügykezelésében van – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. június 18., 14:59
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Ezek szerint ha sorompót találunk az erdőben, nyugodtan levághatjuk vasfűrésszel, mert tudomásom szerint egyre sincs építkezési engedély kiváltva. Ennél viszont sokkal jobb megoldás lenne, ha nem zárnák le minduntalan az erdei utakat, mert a sorompó amúgy sem akadály egy motorosnak, s elvileg azok a „legkártékonyabbak” a természetre nézve. Inkább arra kell a hangúlyt fektetni, hogy mindenki járjon az úton.

 • User
  Dátum: 2019. június 18., 14:21
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Szívesen megyek gyalog is az erdőbe, ha már annyira idegesít egyeseket a terepjáró, de előbb tartassák be a csobánokkal a pásztorkutya tartásra vonatkozó törvényt, ne engedjenek be a juhokat, teheneket az erdőbe stb. Amikor a juhok a fák között pihennek, nem tesznek kárt a faunában?