Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sokba kerül az otthoni tanítás

Sokba kerül az otthoni tanítás Kovászna megye

Sokba kerül a homeschool, sok családnál nem áll elég digitális eszköz a rendelkezésre ahhoz, hogy megoldják az otthon tanulást, táblagépet vagy laptopot vásárolni pedig ugyancsak sokba kerül, panaszolják a szülők. Az informatikusok szerint jó eszközökre van szükség ahhoz, hogy a különböző platformokra bejelentkezhessenek a diákok.

Hirdetés
Hirdetés

Több szülő is panaszkodik, hogy nem állnak készen az otthon oktatás folytatására szeptembertől, ugyanis nem rendelkeznek a megfelelő eszközökkel, illetve, ha van is laptop vagy számítógép a családban, azt többen használják.

Ferencz Réka kétgyermekes édesanya, fia alsótagozatos iskolás, a lánya pedig jövőre lesz nyolcadikos. Mint mondta, ha tényleg folytatódik az otthoni tanítás ősztől, bajban lesznek, ugyanis nincs elég számítógépük, de az időbeosztást is nehéz megoldani.

– A fiammal még együtt tanultunk az elmúlt időszakban, a lányom már önállóbb, de jövőre vizsgákra készül, több térre lesz szüksége és egy laptopra is, amelyet csak ő használ. Ezt nem tudjuk megoldani, ugyanis egy eszközünk van otthon, azt használjuk mi is, amikor otthonról dolgozunk. Ahhoz, hogy újabb gépeket vásároljunk, elég sok pénzre lenne szükség, ami most nem áll rendelkezésünkre. Várjuk, hogy mit döntenek, de ha home­schoolt vezetnek be, akkor oldják meg az ezzel járó kiadásokat is – mondta az édesanya.

Az otthoni oktatáshoz szükséges informatikai eszközökkel kapcsolatosan Csere Mihály programozó, informatikus elmondta: egy olyan számítógép, amelyen működik a Windows 10 operációs rendszer, már alkalmas a tanulásra. Ezek a gépek közepes szintű processzorral rendelkeznek, de szükség van 8 GB RAM-ra, és optimális esetben egy SSD-re (adattároló eszköz) is. A szakember szerint, egy ilyen laptop már megkapható 1400 lej körül, asztali gép formában még egy picivel olcsóbban is.

– Egy asztali gép olcsóbb, mint egy hasonló kapacitású laptop, de lemondunk a hordozhatóságáról. A táblagép jó és olcsóbb is, mint egy laptop, a probléma az, hogy Office dokumentumok szerkesztése táblagépen kényelmetlen, és sokszor nem is teljesen kompatibilis a Microsoft Office-szal. De a lényeg, hogy a döntést a kényelem vezeti. Bármilyen új gépet veszünk, véleményem szerint kényelmesen használható 5-6 évig, kivéve ezeket az ultraolcsó, gyenge kapacitású laptopokat, amiket meg lehet kapni 6–700 lej körül. Inkább ajánlott egy normális belépőmodellt vásárolni most, mint hogy vegyünk egy gyengét, amit 1-2 évente cserélni kell. Lehet, elsőre egy befektetés egy jobb gépbe több anyagi terhet jelent, de hosszú távon olcsóbb lesz és kifizetődőbb – mondta a szakember. Az otthoni tanuláshoz/munkához, az eszközök mellett szélessávú internetre is szükség van, főleg, ha többen is használják azt egyszerre.

A probléma talán megoldódik őszig, ugyanis a szenátus korábban elfogadta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében a tanügyminisztériumnak internet-csatlakozással rendelkező laptopot vagy táblagépet kell biztosítania a diákok és a tanárok részére. A tanulók és a tanügyi káderek kérésre juthatnak hozzá a digitális eszközökhöz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2020. július 16., 7:44
    ÉRTÉKELÉS: 6

    Valami olcsó sz@r gépeket összevásárolt eddig 1 politikus fióka! Az őszig újracimkézik és kiosztják!😆
    Tablettel tanulni….én nem tudnék office csomagot használni!