Felhívás!

Sok mindent köszönhetünk az EU-nak

Sok mindent köszönhetünk az EU-nak Kovászna megye

Közel 53 millió lejes európai uniós finanszírozásokra szándékszik pályázni Kézdivásárhely önkormányzata, ezért a céhes város számára is létfontosságú a májusi EP-választás – emelte ki Bokor Tibor polgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. Fejér László Ödön szenátor többek között abban látja az európai parlamenti választások tétjét, hogy megmaradjon az erős magyar pártcsalád, amely kisebbségi jogaink megerősítésében támogat.

Bokor Tibor úgy véli, a májusi EP-választások kapcsán pragmatikusan kell gondolkodnunk, ott kell maradnunk az európai parlamentben, csak így kivitelezhetőek a város tervei. Amint elmondta, Kézdivásárhely az EU-nak köszönheti az ipari parkokat, az inkubátorházat, a Gábor Áron Oktatási Központ rehabilitálását, a víz- és csatornarendszer részleges felújítását. Ezeket a beruházásokat „sosem tudtuk volna előteremteni saját költségvetésünkből” – nyomatékosított.

 A város uniós költségvetése

Az elöljáró két szempontot fogalmazott meg: az egyik a fejlesztések, a másik a kisebbségi létkérdés. „Kézdivásárhely 52.900.000 lej értékben nyújtott be európai uniós pályázatokat, ez az összeg kétszerese a város összköltségvetésének. Majdnem 10 millió lej értékben van aláírt szerződésünk EU-s beruházásokra, ezen kívül két pályázat átment az ellenőrzési fázison, jövő héten pedig két újabb pályázat kapcsán tartunk helyszínelést” – sorolta a polgármester, majd hozzátette: ezekről a munkálatokról állami támogatásból álmodni sem mert volna.

Kézdivásárhelyen EU-s támogatásból újítják fel a városi kórház sebészeti osztályát (2,9 millió), a Csipkerózsika- (1,9 millió lej) és a Benedek Elek-óvodát (2 millió lej), a Turóczi Mózes- (2,5 millió lej) és a nyujtódi Jakabos Ödön-iskolát (1,2 millió lej) – ezekre aláírt szerződéseik vannak. Egy új óvoda építése, valamint a katonanevelde és a Dac-tó felújítására benyújtott pályázatok is átmentek a szűrőn, ezekre a szerződéskötés maradt hátra. Tervben van továbbá a járóbeteg-gondozó felújítása és újabb inkubátorház létrehozása – ezekkel kapcsolatban helyszínelnek jövő héten.

 Ki fogja érdekeinket támogatni?

Bokor Tibor hangsúlyozta, nem szabad elmenni amellett sem, hogy a következő európai parlament feladata lesz a Minority Safepack tárgyalása, amely „az elmúlt évtized legfontosabb kérdése”. „Ha nem lesznek ott a képviselőink, ki fogja érdekeinket támogatni? Ki fogja elmondani, hogy milyen igénye van a magyar kisebbségnek Romániában? – tette fel a kérdést. Szerinte azért is fontos a Néppártban lenni, „mert meg kell akadályoznunk a Fidesszel szembeni támadásokat, együtt kell fellépnünk érdekükben”.

 Miért fontos a támogatói aláírás?

Fejér László Ödön szenátor kifejtette: „Az RMDSZ-nek kétszázezer támogatói aláírást kell összegyűjtenie a jelöltek támogatására, ezért február 20-tól Kézdivásárhelyen is elkezdtük az aláírások gyűjtését. A város lakossága most is, mint mindig, pozitívan válaszolt az RMDSZ felhívására, az aláírásgyűjtésben Kézdivásárhely első helyen áll a megyében.”

Elmondta, a lakosság számára fontosak az EU-s támogatások. Ezek közül az egyik az APIA-tól igényelhető mezőgazdasági területalapú támogatás, ami mezőgazdászoknak nyújt nagy segítséget, a kisgazdák is pályázhattak mezőgazdasági gépekre, ugyanakkor több sikeres nagy beruházás is megvalósulhatott a pályázatok révén. „Számunkra az a legfőbb cél, hogy minél több EP-képviselőt juttassunk Brüsszelbe. Amennyiben a Kárpát-medencei magyarság összefog, az Európai Néppárt keretén belül, a második legnagyobb erőt képviselhetjük az Európai Parlamentben. Meggyőződésem, hogy csak így marad esélyünk a fejlődésre, és arra, hogy őseink hitében építhessük gyermekeink, unokáink jövőjét. Fontos a támogatói aláírás, de ennél sokkal fontosabb a májusi választásokon való részvétel” – summázott a szenátor.

Kézdivásárhelyen több mint háromezer támogató aláírás gyűlt össze eddig a magyar képviseletért, a hét végéig még alá lehet írni a támogatói íveket.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. március 8., 8:15
  ÉRTÉKELÉS: 41

  Kezdivasarhely elso, az alairasgyujtesben… Ugy latszik,a Kezdivasarhelyieknek nagyon tetszik ahogyan ez a koszfeszek kinez. Es mit valositottak meg az E.U.-s penzekbol?! Ipari parkot?! Hiszen ez uresen all.Inkubator hazat?! Ez egy volt melegviz es futesszabalyzo epulete,amit atalakitottak a sajat erdekeiket szolgalo irodahazza. Na es Kezdivasarhely toldozott,foltozott, hepe hupas,godros aszfaltutjait azt mikor aszfaltozzatok ujra?! Vagy ez nem erdeketek?! Peldaul a” Centura”-nak nevezett December 1 utcat,a Gyarak utcat amit pontosan egy E.U.-s beruhazassal tettetek tonkre,a vizhalozat cserejevel,ami szinten nem mukodik jol,mert minden heten kihasadnak a vezetekek valamelyik szakaszon. A Dozsa Gyorgy es Ady Endre utcakat egeszen a szentleleki utig,azt mikor aszfaltozzatok ujra?! Vagy talan nektek igy tetszik ez az utszakasz,mely tele van godrokkel,foltokkal es az Ady Endre utcaban ha esik az eso a gyalogjardan lehetetlen kozlekedni,mert az autok tetotol talpig elaztatjak a gyalogost mikor athajtanak az” aszfaltut” pocsolyain. Es ez nem egy ket helyen van igy,hanem a Tuzoltosagtol egeszen a Torja pataka hidjaig(1km-nel nagyobb szakaszon)! Es a tobbi utcakat,amit a telen folturkaltatok?! Ezeket mikor aszfaltozzatok ujra?! Nem foltozast kerunk,hanem a teljes utak es utcak uj aszfaltszonyegezeset !!! A Jozsiaspark oreg fait,azt vissza tudjatok-e hozni?! Hat az Ady Endre utcaban,az Erzsebet fasor (tortenelmi jelentosegu vedett fasor !!!) kivagott gesztenyefait?! Azt vissza tudjatoke ultetni a helyere?! En azt hiszem,hogy a Kezdivasarhelyiek eszevel nagy baj van,ha valoban ok az elsok ebben az alairasgyujtesben .

 • User
  Dátum: 2019. március 8., 11:32
  ÉRTÉKELÉS: 8

  A sebészet épülete 2006 ban átesett egy felújításon. Mégis mi a csoda kerül közel hárommillió lejbe? Annyiból normális körülmények közt újra lehetne építeni. Egyszerűen hihetetlen amit elművelnek. Szégyelljék magukat. A város úgy néz ki mintha a moldovai köztársaság egyik lepusztult városa lenne kivéve az újgazdag réteg villáit. És az a sok nagyképű, magát polgárnak képzelő második generációs falusi nem is érdemel mást.

 • User
  Dátum: 2019. március 8., 20:54
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Ügyesek! Nézzék meg a boss szülőfaluját! Úgy néz ki mint a bukaresti körgyűrű! Az iskola felújjul, tudjuk jól, h mivel bővült( hasonló a szitu mint Baróton), az iskola előtt kráterek tátongnak 3 hónapja a kölyök nyakig sár amig beér! Autóval max 2en állnak meg a többi még tesz 1 tiszteletkört! Járda már nincs a faluban és nem is lesz, mert az értelmesebbje elhordta! Kézdin az uthálózat csak Dustereseknek való, munkahely nukú, de van termékvásár! Tényleg van igény ilyesmire?!

 • User
  Dátum: 2019. március 8., 20:16
  ÉRTÉKELÉS: 1

  A Gábor Áron Oktatási központ rehabilitációja!😂 Kellett! Biztos az egész licist oda költöztetik, kivétel a Kanta mert az pártközeli és akkor láss hatékonyságot! Lesz átmenő jegy érettségin,kevesebb lesz a közköltség, a fél város be fog férni az aulába és ott poitikai szpiccseket hallgathatnak mint Hitler idejében!jobb lett volna kevésbé szennyezett helyen fektetni iskolába! Köztudott a gyárak sora a legszennyezettebb, de ez van ha a pártkatonák ohaja,sohaja szerint dönt pár mogyorónyi agyú fejes! Kész katasztrófa, h mit művelnek a várossal!😤😤😭

 • User
  Dátum: 2019. március 9., 9:16
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Azzal még egyetértenék, hogy az utcák rossz állapotban vannak (tél után hol nem azok?), de hogy “munkahely nuku”, az nagy marhaság. Kézdin és környékén (de az egész megyét is mondhatjuk) ma csak az nem kap munkahelyet, aki nem akar dolgozni. És mindenféle munkahely van, a minimálbérestől (ide nem kell se szakértelem, se tudás) egészen az 5000 lejesig (itt már érteni kell valamihez). Arra a kérdésre pedig, hogy van-e szükség termékvásárra, bárki választ kaphat, aki a helyszínen tájékozódik. Ha majd nem lesz rá igény, nem pakolnak ki az árusok sem.