Felhívás!

Demokráciavédelem

Történelmi kihívás elé néznek az Európai Unió tagállamai. A kontinens bár szerencsésen, vagy inkább sikeresen megtartotta egyensúlyát a világgazdasági hitelválság viszontagságai közepette, az azt követően újjászerveződő-formálódó globális rend, a tőke és a hatalmi egyensúlyok eltolódása, az új feltételekhez való alkalmazkodás szükségessé teszi Európa intézményrendjének felülvizsgálatát (az angolosan távozó Nagy-Britannia nemcsak tünete ennek, részben kiváltó oka is ennek az igénynek). Ennek az újratervezésnek nem izomból, erővel kell történnie, ahogyan a válságkezelés kritikus gyakorlata szerint a rendkívüli állapotnak minősíthető években történt, hanem hosszas alkudozás során, szervezett keretek és demokratikus kontroll mellett, úgy definiálva az európai közjót, hogy annak előnyeiből – arányos módon – minden tagállam részesüljön, hogy mindenki magáénak érezze.

Ezzel az igénnyel fordult Emmanuel Macron francia államfő is pár napja egy drámai hangvételű üzenettel az európai választópolgárokhoz (Az európai újjászületésért címmel magyarul is elérhető). Ahogy ő fogalmaz: „azért, mert ég a ház”.

A megújuló Európa számára (itt a tavasz, szezonja van ennek a metaforának) megfogalmazott többféle javaslata közül talán a legérdekesebb a Demokráciavédelmi Európai Ügynökség nevű új ellenőrzőszerv, intézmény, mely az európai polgárok szabadsága fölött őrködve szakértőket biztosítana a tagállamok számára, hogy megvédjék a választásokat a külföldi kibertámadásokkal és a manipulációkkal szemben. Macron elnök persze nyitva hagyja a kérdést, hogy ezeket a külföldi hatalmakat (többes szám!) Európától nyugatra vagy keletre kell-e keresnünk? Teszi ezt valószínűleg szándékosan, úriember módján engedve szabadon a fantázia madarát az alternatívák között – ha ő maga már nem akarja megnevezni, felsorolni az ördög családneveit.

Ide kapcsolódik, fontos és észszerű javaslat az is, hogy betiltsák az európai pártok külföldi (EU-n kívüli) forrásokból történő finanszírozását. Hogy az újjászülető Európa közös nevezőjét – tagállami érdekből vagy ideológiai mozgalmi köntösbe bújtatva – ne fúrhassák meg ellenérdekelt versenytársai. Nos, van miről tárgyalni.

Pozsony János Csaba

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.