Felhívás!

Sok kis gazemberség

Sok kis gazemberség Kovászna megye

Lopják a becsületesen megkeresett garasainkat a multinacionális cégek, ez nem populista propaganda, maga a román adóhivatal közölte: 2016-ban egymilliárd euró profitot „mostak ki“ Romániából, túlszámlázással, nem létező szolgáltatásokra kifizetett milliós tételekkel adóparadicsomos címekre. Egy olvasói levél viszont rávilágít, hogyan lehet euróezreket kicsalni az emberektől, egyszerű taktikázással, tologatással, félrebeszéléssel.

„A második legnagyobb hazai telefontársaság praktikáiról van szó, mindezt dokumentáltam, feltett szándékom, hogy feljelentsem őket elsősorban a fogyasztóvédőknél, de az Országos Hírközlési Hatóságnál is (ANCOM), mert meggyőződésem, hogy sérültek fogyasztói jogaim, és meg kellene állítani ennek az arrogáns társaságnak az ámokfutását – ezért nevet, helyet csak a szerkesztővel közöltem, ügyvédem tanácsára, amíg a hatóságok válaszát meg nem kapom. A helyzet sokak számára ismerős lehet, néhány éve kötöttem szerződést velük, az én szemszögemből egyszerű volt a dolog: telefonálni akartam, és adatforgalomra (Internet) is kellett valamennyi sáv, meghatározott összegért.

Itt a piros, hol a piros?

Számukra már nem volt egyszerű, egyórás tárgyalás után 17 oldalas szerződést tettek elém, aminek legfőbb jellemzője az összevisszasága volt, több csomagnév és telefonszám szerepelt benne, számlák, itt a piros, hol a piros módra, vagyis leírták, hogy eszközt vásárolok, ennyiért, aztán kedvezmény, és nulla lett a számla értéke. Parasztvakítás. Kaptam egy tucattelefont, amit azonnal veszteséggel tovább adtam, és ment tovább az élet, egészen addig, amíg kiszámoltam, hogy a bérlet töredékéért vásárolhatok ugyanannyi szolgáltatást, de portálnom kellett a számomat, más szolgáltatóhoz. Ez simán is ment, de egy hónap eltelte után is jött a 6 eurós számla a korábbi cégtől, egy olyan számra, amit akkor láttam életemben először (kiderült, látnom kellett volna, ott volt a 17 oldal valamelyikén), a dolog szépsége meg az volt, hogy a pernahajderek olyan adatfogyasztást számláztak szemrebbenés nélkül, amit nem használhattam, mert SIM-kártyám sem volt hozzá! Becsületes szolgáltató ezt egy bocsánatkérés után azonnal leállítja, nem úgy ezek. Legelső nekifutásommal egy kisvárosi kirendeltségen szereltek le, mondván, nem férnek hozzá az adataimhoz, telefonáljunk. Akkor még nem gondoltam rosszindulatú szervezettségre, belementem.

Gyakorlatuk az, ha a roboton túljut, és el tudja élő embernek mondani, hogy szerződést bontana, 15–20 percig várakoztatják első fázisban. Amikor végre beszélhet, kiderül, hogy még csak várólistára került, majd fel fogják hívni. Nálam ez öt napig tartott, amikor felhívott valaki, és néhány egyszerű kérdés után kibökte (amivel kezdeni kellett volna), hogy majd küld e-mailen egy linket, küldjem el a felmondási kérelmet aláírva, lepecsételve. Persze, azóta sem érkezett hivatkozás, hiszen időhúzásra megy ki a játék, amíg a szerződés felmondásáról hivatalosan nem vesznek tudomást, havonta kiszámlázzák az atyafiaknak, az idők végezetéig!

Csak azért sem!

Kerestem még nagyobb kirendeltséget, itt sem akarták elvenni a felmondási kérelmet, mondván, már létezik iktatószám, várjam csak, hogy hívjanak. Pár nap múlva egy másik, arrogáns alkalmazott már az arcomba vágta: ha nem vagyok hajlandó telefonos, tologatós játékaikat csinálni, csak azért sem fogják a szerződést leállítani! Itt tartunk ma, és minimális elvárásom, hogy a fogyasztóvédelem az összes érintettet példásan megbüntesse, hiszen ebben az országban csak papíron kötött szerződések érvényesek (a felbontás is), és nem engedhetjük, hogy egy multi itt kénye-kedve szerint garázdálkodjon!“

Nagyon sok panasz telefonszolgáltatókra

Mircea Diacon, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője érdeklődésünkre elmondta, rengeteg panaszt jegyeznek a telefonszolgáltatók miatt: a legtöbb rászedett polgár sajnos nem olvassa el a szerződést figyelmesen, és olyan feltételekbe egyezik bele tudatlanul, aláírását adva, amiket utólag megbán.
– Ha az illető időhúzásra gyanakszik, nem tudnak kiegyezni a felek, nem méltatja válaszra a szolgáltató a fogyasztót, akkor mindenképpen tegyen panaszt a fogyasztóvédelmi hivatalnál, és mi kivizsgáljuk az ügyet – összegezett Diacon, kifejtve, hogy sajnos az a tapasztalatuk, hogy a szerződésekben számos területet „átfognak” a multik, így ennek aláírása után általában szélmalomharcba keveredik az elégedetlen kuncsaft.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2018. december 13., 7:52
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Jól teszi! Jelentse fel, hiszen mind tudjuk melyik telefontársaságról van szó. Ismerjük a módszereiket. Olyan tapasztalatunk is van, hogy halottnak sem bontják fel a szerződését, inkább ráküldik a pénzbehajtókat!

 • User
  Dátum: 2018. december 13., 7:52
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Én a fogyasztóvédőknél érdeklődtem majd kérésükre emailban elküldtem reklamálást amire csak vmi hülyeajánlatot kaptam vmi jógi szolgálat fele pénzért! TERRAN tetőcserepet ne vegyenek ennyit tanultam! Telefonról meg annyit, h jobb a pre pay😁