Fejlődő ország vagyunk

A közelmúltban megalakult sokadik román kormány megígérte, hogy minden zökkenőmentesen fog működni. Gyorsforgalmi utak, kórházak, bölcsődék, óvodák, iskolák, aggmenházak, ortodox katedrálisok stb. épülnek, amelyek egytől egyig országunk állampolgárainak javát fogják szolgálni, és mindezen tervek már a közeljövőben (rém)álomszerűen fognak megvalósulni.

Gondolom, azon a téren kezdik, ahol a kimutatások szerint az unión belül utolsó helyezést értünk el. A vidéki intézmények vécéinek korszerűsítésével. Egy közös illemhelyet fel is avattak a helység elöljárója, meghívottjai, a média jelenlétében. A polgármester és az új illemhely adminisztrátora (régi nevén vécépucoló) ünnepélyes keretek közepette elvágta a pántlikát (a volt tanügyminiszter szerint pamblikát).

Vidéki, állami intézmények, óvodák, iskolák százainak illemhelyei 1–2 méter mélyre ásott gödörből és egy mellé leszúrt karóból állnak. A tévéadások jóvoltából láthattuk, hallhattuk, volt rá eset, nem is egy alkalommal, amikor nagydolgok végzése közben beleestek a gödörbe, vagyis a kakába. Akadtak, akiknek sikerült kimászni, mások ott végezték földi pályafutásukat, azaz nemes egyszerűséggel belefulladtak…

Éppen ezért a prioritás elve alapján modernizálják az említett illemhelyeket. Ezentúl a gödör mélysége nem haladhatja meg az egy métert, és a gödör szélére két karót kell leszúrni a földbe. Így biztonságosabbá válik a kapaszkodási lehetőség, és lesz, amihez kötözni az avatáskor elvágásra szánt szalagot.

Az a lényeg, hogy valami már elkezdődött. 20–30 év múlva, ha így dübörög az ország gazdasága, a térképen majd zöld pontokkal jelölik meg a modernizált, kétkarós illemhelyeket, amelyeket fel is avattak…

Kusztos András, Sepsiszentgyörgy

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.