Felhívás!

Sok a pótolnivaló

Felmérést készítettek a megyei tanfelügyelőségek arra vonatkozóan, hogy hány diák van abban a kritikus helyzetben, hogy nem lehet lezárni az első félévben, mert „objektív okok miatt” (mint a digitális eszközök, térerő vagy akár áram hiánya a lakásban, betegség) nincs elég jegye. A háromszéki helyzetről Kiss Imre főtanfelügyelő tájékoztatott.

Mintegy 1700-ra rúg azon diákok száma a megyében, akiknek valamilyen tantárgyból vagy akár az összesből nem lehet félévi általánost számolni. Vannak közöttük szép számmal olyanok is, akiknél nem a járvány, vagy a távoktatás térhódítása miatt állt elő ez a helyzet, hanem évről évre ismétlődően előfordul, többnyire mert külföldre mennek szüleikkel vagy beállnak dolgozni. Jellemzően ugyanazokon a településeken fordulnak elő ezek az esetek: Bölön, Árapatak, Hidvég, Száldobos (ahol jelentősebb számú roma lakosság van). A statisztikában szereplő tanulók az első félévből hátralevő hetekben még bekapcsolódhatnak, felzárkózhatnak, annál is inkább, hogy most már szinte mindenkihez eljutottak a tabletek, amelyekkel online tanulhatnak. Velük az iskola fogja felvenni a kapcsolatot, de nyilván szükséges részükről is az együttműködés. A lezárást bármelyik tantárgyból már két jegy birtokában meg lehet ejteni. Sok módon lehet számon kérni a diákok tudását a távoktatásban: a nagyobbak dolgozatot is írnak (kamerák előtt, majd lefényképezik és elküldik), de projektekre, feleltetésre, portfolióra is lehet jegyet adni, a módszerek tantárgy- és korosztályfüggők is, magyarázta a főtanfelügyelő.

Amennyiben az első félévből hátralevő idő nem elég a tanuló helyzetének rendezésére, a tanügyminiszter szerint a második félév kezdetétől számítva két hónap van arra, hogy rendezni lehessen sorsukat.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.