Felhívás!

Sirályok Háromszéken

Sirályok Háromszéken Kovászna megye

Madárbarát olvasóink jelezték, hogy pár hete Sepsiszentgyörgy központja fölött, több napon át sirályokat láttak tömbháztetőről tömbháztetőre röpködni (képünk). Kelemen Lászlótól, a Rara Avis Madártani Egyesület elnökétől érdeklődtünk a jelenségről, illetve arról is kérdeztük, hogy mennyire zavar be a madarak életébe ez a térségünkben furcsa, nappal fölöttébb meleg őszi időjárás, továbbá miként készülnek a szakértők télidőre.

A Sepsiszentgyörgy fölött látott sirályokkal kapcsolatosan a szakember elmondta, mintegy 4 éve jelentek meg térségünkben.

– A sárga lábú sirályt látjuk, amely akár folyók mentén is könnyedén megél. Ezek a szárnyasok szeretnek a magas épületek, tömbházak tetején ücsörögni. Még nem költenek nálunk, de terjeszkednek, akár a hetvenes években a balkáni gerle, később pedig a fenyőrigó – részletezte Kelemen.

Mint elmondta, a meleg őszi időjárás esetleg a késői költésű gólyafiókáknak jelent előnyt, más madarak életében viszont jelentéktelen befolyással bír. Tudomásuk szerint a gólyák már mind elmentek megyénkből, a meleg miatt egyelőre nem jelzik a madárbarátok, ha esetleg késői költésből maradtak volna hátra fiatal gólyák, de ilyesfajta bejelentésekre csupán a hirtelen lehűlő idővel, az első hópelyhek megjelenése után lehet számítani.

– Az őszi madárvonulat, a madarak, amelyek most érkeznek hozzánk, főképp azt jelzik nekünk, hogy milyen időjárás van azokon a területeken, ahonnan jönnek. Készülünk a télre, a T-fákat pótoljuk, hiszen számos helyről eltűntek. Ugyanakkor a téli madáritatás fontosságára hívnánk fel a figyelmet, hiszen míg az etetés jól működik mifelénk, az itatásra már nem fektetnek annyi hangsúlyt az emberek, pedig az is kritikus fontosságú – összegzett.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások