Felhívás!

SIC Feszt – egy életérzés

SIC Feszt – egy életérzés Kovászna megye

Éppen tíz évvel ezelőtt Grüman Róbert akkori HÁRIT-elnökként találta ki, hogy adjanak az ifjúsági szervezeteknek egy alkalmat a találkozásra, kapcsolatépítésre, és mintegy ötven résztvevővel megszervezte az első Háromszéki Szabadegyetemet a Benedekmezőn, amely négy év után arculatot váltott, SIC Feszt – Székelyföldi Szabadegyetem néven folytatódott, és 2018-ban elérte az ötezres tábori létszámot. Augusztus 8–11. között Sugásfürdőn a Z-generáció a hatodik SIC Feszten szórakozhat, néhány fontos tudnivalóról tegnap sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Folyamatosan alakul és formálódik a háromszéki ifjúsági fesztivál, amelynek kitűzött célja, hogy helyben nyújtson tartalmas szórakozási lehetőséget elérhető áron. Nem mellékesen a meghívott előadók által képzési, nevelési célt is felvállalt, és kitart emellett, mint ahogy a tavaly először megszervezett hagyományőrző folkudvart és a népszerű családi napot is megtartja keretei között.
Kelemen Szilárd, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) elnöke szerint három érték mentén szerveződik az idei esemény: Székelyföldön vagyunk itthon, itt vannak lehetőségek számunkra, és itt a család, amely a biztos hátteret jelenti. De a fesztivál érinti az egészséges életmód, a környezetvédelem és a gazdaság témáit is.

Ami az esti bulikat illeti, koncertezik majd a Margaret Island együttes, a 2018-as magyarországi X-faktor győztes USNK, Tamáska Gabi és Curtis, számos lemezlovas, Pixa, Yaksa, Shiver, Nick Havsen vesz részt az esti showkban.

Ahogy az elmúlt években is, idén is várják az önkéntesek jelentkezését (mától kezdve), a szervezők nemcsak munkát kínálnak, hanem szervezeti és időmene­dzsment-képzést is nyújtanak nekik, sőt személyiségüket is fejlesztik. 150–200 fiatalra számítanak.

Grüman Éva az augusztus 10-ére kitűzött családi nap főszervezője, és az a cél vezérli, hogy tudatosítsa a fesztiválozó fiatalokban, a család az egyetlen biztos háttér, jó és megéri itthon családot alapítani. Idén Benedek Elek születésének 160. évfordulójához csatlakozva Tündérország krónikása címmel meseíró pályázatot is hirdetnek, Elek apó meséiből ihletődő, de egyéni szövésű saját szerzeményeket várnak négy életkori kategóriában (1–4, 5–8, 9–12 évesek és felnőttek) az elekapocimborai@gmail.com címre július 31-ig. Minden benevező családi belépőt kap ajándékba, a napi jegy ára egyébként 15 lej/fő, 12 év alatti gyermekeknek ingyenes, a program 10-től 18 óráig tart.

Az évek során a háromszéki területi RMDSZ és Kovászna Megye Tanácsa jó partnereknek bizonyultak az ifjúság számára, „egy irányba tolták a szekeret”. Tamás Sándor tanácselnök, aki maga is jelen volt a sajtótájékoztatón, elmondta, az együttműködésnek köszönhető, hogy a fiatalok nagyobb számban vállalhatnak szerepet az önkormányzatokban. Véleménye szerint a SIC Feszt jó úton van saját identitása megtalálása felé, miután már bevált helyszíne és logója is megvan. Javasolta, hogy a SIC Feszten adjanak lehetőséget a sikeres fiatalok megmutatkozására, és minden szórványmegyéből, amellyel a megyei tanács kapcsolatokat tart fenn (Hunyad, Szeben, Brassó, Beszterce, Fejér) hívjanak meg, lássanak vendégül két olyan személyt, aki a maga során otthon szervezkedhet, hiszen a korábbi években is voltak más megyei résztvevők, ma már regionális rendezvény a SIC Feszt.

A fesztiválra már elérhetők a jegyek is, a 30 lejes belépővel mindenki bebiztosíthatja magát, hogy semmiből sem marad ki a hétvégén. <<

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.