Felhívás!

Sertéspestis Háromszéken

Sertéspestis Háromszéken Kovászna megye

Ismét felütötte a fejét a sertéspestis Háromszéken, több gazdaság is érintett: a fertőtlenítésekre is sor került, de a veszély még nem múlt el – tájékoztatta lapunkat dr. Örsi Csaba, a Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság vezetője.

Örsi Csaba Kovászna megyei főállatorvos lapunk érdeklődésére elmondta, nemrég gyanús elhullás történt egy uzonfüzesi gazdaságban, a gazda jelezte ezt a körzeti állatorvosnak, így még időben intézkedhettek az illetékes hatóságok, leölték az érintett sertésállományt, miután a Bukarestbe beküldött minták alapján igazolódott az afrikai sertéspestis-fertőzés. Rövid időn belül egy bácsteleki gazdaságban, illetve egy másik uzonfüzesi gazdánál is jelentős sertéselhullást jegyeztek, így itt is el kellett pusztítani a disznókat. A leölések napján, illetve egy héttel később is megtörtént a gazdaságok fertőtlenítése, jelenleg 3 kilométeres védelmi zóna van kialakítva az érintett települések körül, illetve 10 kilométeres körzetben szakemberek figyelik a gyanús disznópusztulásokat.

Dr. Örsi elmondta, „ha jól alakulnak a dolgok, és nem lesz újabb elhullás, nem üti fel fejét újabb fertőzések, akkor körülbelül egy hónap múlva felszámoljuk az említett védelmi és megfigyelési zónákat”, addig tiltva van az állatmozgás, -kereskedelem, illetve számos más szigorítás is érvénybe lépett.

Arra a kérdésünkre, hogy fennáll-e a fertőzés rohamos terjedése Háromszéken, dr. Örsi kifejtette, az első jelek szerint, a fertőzött településekről főképpen Brassó megye irányába adnak el sertéseket, így ezt is figyelembe kell venni a fertőzés továbbterjedésének meggátolása érdekében.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. szeptember 16., 21:24
    ÉRTÉKELÉS: 2

    Ki kell nyírni a háztáji állattartást. Ennyi! Sertéspestis? Olyan.,mint a kovid. Van teszt, de láthatatlan. Valakik eldöntik a fertőzöttséget, ellenőrizhetetlenül!