Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sepsiszentgyörgyön az eDAC alkalmazás már első héten körözött személyt „fogott”

Sepsiszentgyörgyön az eDAC alkalmazás már első héten körözött személyt „fogott” Kovászna megye

Romániának a légi és tengeri Schengen-övezethez való csatlakozásával egyidőben, március 31-én országszerte bevezették az eDAC digitális személyazonossági okmány-hitelesítő alkalmazás használatát, mely Sepsiszentgyörgyön már az első héten bizonyított.

Hirdetés
Hirdetés

A mobilkészülékekkel (telefonnal vagy tablettel) beszkennelt személyazonossági okmányokat az applikáció azonnal összeveti a Romániában és a schengeni övezetben keresett személyek adatait tartalmazó adatbázissal. Kovászna megyében az elmúlt napokban összesen 3000 alkalommal használták az alkalmazást.

A sepsiszentgyörgyi rendőröknek egy gépkocsi utasainak ellenőrzésekor riasztott a készülék, mint kiderült azért, mert egyikük egy gyilkossági kísérlet miatt körözött személy volt, aki egy családtagjának identitása mögé bújva próbálta a hatóságokat megtéveszteni.

Az eDAC azonnal jelez, ha eltűnt, körözött, hatósági felügyelet alatt levő személyek  okmányaira ismer rá, de ellenőrizni lehet vele a járműveket is, mert riaszt, ha lopott vagy lefoglalt gépkocsiról van szó.

A rendszer használatának első napjaiban a hatóságok meggyőződtek arról, hogy az ellenőrzés sokkal gyorsabb, hatékonyabb lett és az alkalmazás sok emberi hibát ki tud küszöbölni – közli a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Fotó: Kovászna megyei rendőrség

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük