Hirdetés
Hirdetés

Segítsd a helyit!

Segítsd a helyit! Kovászna megye

A parlamentben az RMDSZ kezdeményezte, hogy a jövedelemadó 20%-át civil szervezeteknek, egyháznak lehessen felajánlani. Eme fontos lehetőség népszerűsítése érdekében Kézdivásárhelyen is ismertették a segitsdahelyit.ro platformot.

„A Segítsd a helyit! kezdeményezés azért jött létre, hogy tájékoztassa és lehetőséget biztosítson magánszemélyeknek és vállalkozóknak a civil szervezetekkel és egyházakkal való összefogásra. Egy új jogszabály módosította a vonatkozó törvénykezést, ami a vállalkozásokat érinti, így a magánszemélyekhez hasonlóan a mikro- vagy jövedelemadót fizető cégek is egy formanyomtatvánnyal felajánlhatják az előző évben befizetett adójuk 20%-át civil vagy egyházi szervezeteknek” – olvashatjuk az internetes oldal kezdőlapján, ahol külön hivatkozás áll rendelkezésre magán- és jogi személyeknek egyaránt.

A kezdeményezést a Borudvarban lévő Pajtában Fejér László-Ödön szenátor és Miklós Zoltán képviselő ismertette teltházas fórum keretében. Mindkét honatya nyomatékosította: csak Háromszéken mintegy hárommillió eurónyi pénz van ilyen tekintetben „elfekvőben”, amit kár lenne az államkasszába csak úgy befizetni, amikor helyben is hasznát lehet venni, olyan projekteket támogatva, amik a közösséget érintik.

A Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Barót, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely és Kovászna önkormányzatai, illetve a Kovászna Megyei Tanács által létrehozott platform a közösség érdekeit szolgálja, hangsúlyozta Fejér László-Ödön, arra biztatva a jelenlévőket: vigyék a hírt, ismertessék a platformot, ahol egyébként naprakész űrlapok vannak feltöltve, letölthető a támogatáshoz szükséges 177-es űrlap, szponzorszerződési modell és az adóhatóság (ANAF) útmutatója is. „Tudjuk, hogy több cégvezető attól tart: ha szponzorizál valamit, akkor rászáll az ANAF, de ez nem igaz. Nyugodtan támogassák a civil szférát vagy az egyházakat” – hangsúlyozta Miklós Zoltán.

Kérdésre elhangzott: csak azok a civil szervezetek támogathatóak, amelyek ilyen szempontból je­gyezve vannak az ANAF-nál. Ez egy eléggé egyszerű procedúra, de szükséges lépés ahhoz, hogy egy vállalkozás odaadhassa a jövede­lem­adója egy részét. A https://segitsdahelyit.ro/civil-szervezetek/ hivatkozáson elérhetők azon szervezetek is, amelyeket támogatni lehet. A lista nem teljes, és vélhetően az ANAF-nál sincs az összes rögzítve –

hangzott el.

Fejér László Ödön szenátor érdeklődésünkre elmondta: amennyiben valakinek kérdése merül fel a támogatási lehetőség kapcsán, keresse fel Kézdivásárhelyen az RMDSZ főtéri irodáját (az OTP bank mellett), az ott dolgozók szívesen segítenek. Az idő viszont véges: december 25-ig lehet rendelkezni a jövedelemadó ezen részéről, tehát szűk hónap van még hátra.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. november 28., 8:18
  ÉRTÉKELÉS: 15

  Ez egy jo kezdemenyezes.
  Johet a masodik pontja is vagyis Miklos Zoltan kepviselo ur arra is kellene bisztasa a haromszeki munkavalalokat hogy a 20-30 eve nalla dolgozo munkasat valahogy kibilentse a minimalberbol, hogy az ha megis eri a nyugdijkorhatart es elmegy nyugdijba akkor ne a szocialis jutatasok listajat novelje hanem a becsuletesen ledolgozott evek utan rendesen megtudjon elni nyugdijabol.
  Sajnos most nem ez a helyzet all fen.
  Masfelol ezzel a szocialis jutatasokkal megint finanszirozak a nemdolgozasst es azok akik nyugdija tortenetesen 5 vagy akar 10 lejjel is meghaladja a minim megszabotat ami folott nem kaphat jutatast nem is kap.
  Megint a testvereket segitik – orko.

 • User
  Dátum: 2022. november 28., 18:28
  ÉRTÉKELÉS: 4

  Aki eletebe EGY NAPOT nem dolgozott,nem adozott, nem fizetett betegbiztositast,nyugdijalapot hogy reszesul minden fajta tamogatasbol mindig??? A penzek hatekonyabb folhasznalasarol is lehetne ertekezni.Peldaul Kezdin hany ezer vagy tizezer lejbe kerul a foteri KEZDI- akarmi -uj jelmezbe ;oltoztetese;?