Hirdetés
Hirdetés

Az energiaválság gondot okoz

Ahogy a polgári lakosságnak, úgy a közműveknek sem küldi a villanyszámlát időben a szolgáltató. Mivel a víz- és szennyvízrendszer, de a szennyvíztisztító-állomás is jelentős mennyiségű villamos energiát használ fel, országszerte sok a baj, Háromszéken is aggódnak.

„Arra számítunk, hogy a korábbi számlákhoz képest háromszorosa lesz a szeptemberi. Augusztus hónapnak mindössze egy része van kiszámlázva, ami azért baj, mert akkor még érvényben volt az árplafon, elvileg szeptembertől esünk ki az új kormányrendelettel az ársapkából. Attól tartunk, hogy szeptemberre számláznak egy óriási nagy összeget, ami az azelőtti hónap háromszorosa lehet, mivel az azok számára fenntartott szolgáltató, akiknek nem jelentkezett senki a licitjére, mindig a legdrágább áron nyújtja a szolgáltatást” – fejezte ki aggodalmát Kozsokár Attila vezérigazgató.

Az igazgató elmondta: akárhány alkalommal próbálkoztak szerződést kötni egy-egy áramszolgáltatóval, nem volt egyetlen jelentkező sem a licitre, sőt, amikor a tőzsdéről próbáltak szolgáltatót találni, akkor sem jelentkezett senki. A kényszermegoldás úgy működik, hogy az ANRE azaz az Országos Energiaszabályozó Hatóság kijelöli, hogy mely szolgáltatók nyújthatnak ilyen címen áramot, az árat pedig az egyhavi piaci átlag alapján számítják ki. „Becslésünk szerint ez az ár szeptemberre 3000 lej megawattonként, úgy, hogy a fogyasztásunk olyan 600 MWh havonta. Ez a következő hónapban 2000 lej körül mozog, novemberben pedig olyan 1400. Ez mindenképp többletköltség, amely több milliós tételt jelent. Decembert még nem tudjuk, attól függ, merre halad a piaci ár, lehet, megint sokat kell majd fizetnünk.”

Arra a kérdésre, hogy mit jelent ez az árhullám majd a vízszolgáltató Kovászna megyei ügyfelei számára, Kozsokár Attila kifejtette: nem terveznek drágítást.

A Közüzemek Rt. sajtóirodája

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük