Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Segítik a romákat

Segítik a romákat Kovászna megye

Ha Bölönpatak nevét halljuk, akkor elsőre bizonyára a romák jutnak eszünkbe, azok, akiket legtöbbször valamilyen negatív értelemben szoktunk emlegetni, a bajok forrásaként feltüntetve őket. Mindez azonban megváltozni látszik…

Erdővidéken már sokan, sokszor értekeztek arról, hogy lehetne a romákat beilleszteni a társadalomba, de az okoskodások ez idáig különösebb eredményre nem vezettek. Bölönpatakon a Sikó Imre polgármester vezette önkormányzat gondoskodásának, törődésének köszönhetően a körülbelül 1500-as lélekszámú roma közösség élete ugyanis változóban, javulóban.

Hirdetés
Hirdetés

Ezt a javulást szorgalmazta az a találkozó is, melyet a gyulafehérvári Caritas székelyudvarhelyi fiókjának fiatal önkénteseivel tartottak múlt héten a bölönpataki közösségi házban, ahol a község vezetői mellett jelen volt Drăgan Alexe is. A cigányvajda látleletet nyújtott a bölönpataki cigányság mai helyzetéről, közösen pedig arra keresték a válaszokat, mit lehetne még tenni az érdekükben, ugyanakkor milyen gyakorlatba ültetett jó példákat vihetnének át az önkéntesek Bölönpatakról más roma közösségekbe.
Drăgan kifejtette, Bölönpatakon már hiába keresik a cigánytelepekre jellemző faluképet az ide tévedők, mert itt már nem látni a mélyszegénységet, a mezítláb szaladgáló gyermekeket. Sőt, szebbnél szebb, takaros házak nőnek ki a földből, annál fogva, hogy a közösség tagjai közül sokan külföldön dolgoznak, a szerzett pénzből pedig házakat építenek maguknak, s nem is akármilyeneket. Ráadásul, olyan jó mesteremberek, hogy mindent maguk csinálnak: példaként hozta fel egyiküket, aki bár írni nem tud, házának tervét maga készítette el. A vajda szerint az összetartozás a pünkösdista vallásnak köszönhető, a romáknak imaházuk is van Bölönpatakon, melyet jelenleg is bővítenek: emeletén vendégszobákat alakítanak ki.

A helyi szorgalomra az önkormányzat is rálicitál: pályázatok révén segíti a romákat, felnőttoktatást szervez számukra, vállalkozásra buzdítja őket, odafigyelnek az egészségügyi nevelésükre, oktatásukra és folytathatnánk a sort. Miután tájékozódtak a helyiek helyzetéről, a tapasztalatcserére érkezett önkéntesek vezetője, Vass Orsolya lapunknak úgy fogalmazott, projektjeik révén ők is segíteni szeretnék a közösséget, mindenre nyitottak, de előtérbe helyeznék a felnőttek szakmai kompetenciáinak fejlesztését, s azt, hogy azok révén állást találhassanak maguknak a bölönpataki romák. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2021. március 31., 20:50
    ÉRTÉKELÉS: 3

    Hajrá! Asta da! Írni nem tud, de rajzol!😆
    Kinek van hivatalos építkezési engedélye?! Ki fizet adót? Nyugdíjalapot, egészségügyi járadékot?! Ha már nem rohan mezitláb, miért nem megy óvodába, iskolába?!