Felhívás!

Sanitas-tüntetés a prefektúra előtt

Szégyen! Szégyen! – kiabálta tegnap Sepsiszentgyörgy központjában a Sanitas Szakszervezeti Szövetség mintegy nyolcvan képviselője, akik zászlókkal, sípokkal, dudákkal vonultak a prefektúra elé, hogy kifejezzék elégedetlenségüket amiatt, hogy 2020 utolsó munkanapján a kormány kiadott egy sürgősségi rendeletet, amelyben befagyasztotta a közalkalmazottak bérét.

A koronavírus-járvány miatt viszonylag kis létszámú, de annál hangosabb csoport nevében Vasile Neagovici hangosbemondón olvasta fel hárompontos követeléslistájukat.
– Kérjük, hogy egy egyértelmű üzenetet küldjön a kormánynak, elegünk van az ígéretekből. Ettől a hónaptól az ápolókat és az irodai személyzetet is megillette volna a négy évvel ezelőtt hozott egységes bértörvény alapján egy fizetésemelés, amely megfelel a 2017-es és 2022-es bér közötti különbség negyedének. Nem érdekelnek a bü­dzsé problémái! Oda jutottunk, hogy azért könyörgünk, tartsák be a törvényt! Elegünk van abból, hogy az orvosok ügyeleteit, a munkaszüneti napokon ledolgozott túlórákat nem a mostani, hanem a 2018. januári bér alapján számítják ki. És végül, de nem utolsósorban követeljük, hogy a parlament által 2020 nyarán elfogadott törvény értelmében a szociális tevékenységet folytató nem-kormányzati szervezetek tagjai kapják meg azt a kockázati pótlékot, ami az egészségügyben jár – sorolta a szakszervezeti bizalmi.

Hasonló tiltakozó akciókra került sor tegnap az ország minden megyeszékhelyén. Amennyiben a kormány nem hajlandó még a költségvetés elfogadása előtt megoldani követeléseiket, a Sanitas további akciókat helyezett kilátásba. A feszültséget növelte az is, hogy kiderült: a prefektúra alkalmazottai viszont kaptak 30 százalékos bérkiegészítést a pandémia kapcsán! 

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.