Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Mi van, ha kidől a háziorvos?

Sepsiszentgyörgyön több tucatnyi lakosnak okozott kellemetlenségeket az, hogy családorvosuk kórházba került, emiatt nem jutottak hozzá a rendszeresen használt fontos gyógyszereik kiváltásánál szükséges receptekhez. A páciensek között vannak cukorbetegek és szívbetegek, akik számára szó szerint létfontosságú a gyógyszerek folyamatos adagolása. Némelyik gyógyszer ugyan recept nélkül is megvásárolható, de sokkal drágábban, és ezt a pluszkiadást némelyek nem engedhetik meg maguknak a kevés nyugdíjukból. Az áldatlan helyzetről a We Rádiónak nyilatkozva, Dragos Tatu, a Kovászna Megyei Egészségbiztosító Pénztár elnöke elmondta, Dan Bolcu családorvos kórházba került, nem lehet tudni, mikor állhat ismét szolgálatba, így átmeneti megoldásként de­cemberben a rendelőjében másik orvos helyettesíti. Megszólalt az ügyben Lucia Seres, a Háromszéki Családorvosok Szövetségének elnöke is, aki rámutatott, ebben és más hasonló helyzetekben segíthetné a megoldást, ha a páciensek rendelkeznének a családorvosuk dokumentumainak, küldőleveleinek másolataival. Ezt egyfelől a páciensek is igényelhetik előre nem látható esetekre, de a családorvosoknak is jó előre gondolniuk kellene arra, hogy a fent vázolt helyzetek áthidalására, a gyógyszerbeszerzések zökkenőmentességére eleve adjanak másolatokat ügyfeleiknek, pácienseiknek a kellő orvosi papírokról. (bl)

Elsősegélynyújtási bemutató

Újjáélesztési maraton jeligével tartanak elsősegélynyújtási bemutatót december 11-én, vasárnap 11-től 17 óráig a sepsiszentgyörgyi Value Centre bevásárlóközpontnál. Az érdeklődők számára nem szükséges előzetes bejelentkezés, feliratkozás. Ki ahogyan érkezik, megfigyelheti, azonnali gyakorlattal meg is tanulhatja a legfőbb elsősegélynyújtási teendőket s technikákat, hiszen a bemutató folyamatos ismétléseken alapszik. Egy lecke időtartama körülbelül 20 perc, a szakértők az erre a célra készített manökeneket használnak. Az elsősegélynyújtási bemutató fő szervezője a Kovászna Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU), a gyors képzésben részt vesz a rohammentő szolgálat orvosi és egészségvédelmi csoportja. (bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2022. december 8., 13:10
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Hogy rendelkezzen egy beteg a csalad orvos dokumentumaival vagy kuldopapirral ???Amikor vannak olyan csaladorvosok , hogy a felirt gyogyszerek receptjet nem kapja az illeto a kezeben , hanem direk kuldi at online a gyogyszer tarba .Sokszor ott tudjuk meg a gyogyszeresztol , hogy mi irt fel .Mindenkinek nincsen fenymasoloja , hogy mindent lemasoltason!