Hirdetés
Hirdetés

Egyharmad kárba megy

Egyharmad kárba megy Kovászna megye

Vízveszteségeket nyomon követő digitális rendszerre pályázik a Kovászna megyei Közművek, melyhez a sepsiszentgyörgyi tanács hozzájárulását is megkapta az e hétfői rendkívüli ülésen. Indokolt lépés, mivel a 2021-es adatok azt igazolják, a tisztított ivóvíz egyharmada veszendőbe ment.

Hirdetés
Hirdetés

 

A tanács elé terjesztett határozattervezet indoklásában az áll, hogy nemcsak a már bekövetkezett veszteségeket követnék nyomon, hanem a megjósolható veszteségekről is képet kapnának, de a fogyasztók által elhasznált vízmennyiségeket is mérnék az új rendszerrel. Sepsiszentgyörgyön 7562 csatlakozás van a vízvezetékhez, ebből 5837 magánszemélyeké, 884 tömbházakhoz tartozik, 841 pedig cégekhez és közintézményekhez.

A bevezetendő digitális rendszer több információval szolgálna a szolgáltatónak: a hozamokon kívül a víz nyomásáról, de akár a klórkoncentrációról is valós időben kapnának pontos adatokat.

A tervezett befektetés műszaki-gazdasági mutatói mellett a tanács rábólintott a város hozzájárulására is: a közel tízmillió lejes költségekhez az önkormányzat 184.240 lejjel járulna hozzá. A fejlesztési minisztérium által bonyolított Nagy Infrastruktúra Regionális Program keretében megpályázott összeget még a 2014–2020-as pályázati ciklus keretéből hívják le.

Fotó: Veres Nándor

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2022. december 8., 10:06
  ÉRTÉKELÉS: 16

  És az a digitális rendszer sem fog müködni, mert nincs szakember aki müködtetni tudja a közmüveknél. A vezetőség politikai(az udemere holdudvarából) , és nem a szakmai felkészültség alapján van kinevezve. Szakember hiányában csövesekkel dolgoztatnak, mint a Csiki útcai munkálatoknál. Egy egyszerű aknafedőt sem képesek az úttal szintbe tenni.

 • User
  Dátum: 2022. december 8., 10:47
  ÉRTÉKELÉS: 10

  Ez kivetelesen igaz Kezdivasarhelyen ahol heti rendszeressegel tornek fel gejzirek az aszfalt alul!!Persze a nep fizet,azt mondtak hogy az ilyen formaban elfolyo vizet nem kell fizetni,de en ugy gondolom hogy a mesevilagnak vege!!!Persze ugyis ra ra rakjak ami ellen nem tehetunk semmit!!SAJNOS!!

 • User
  Dátum: 2022. december 8., 12:49
  ÉRTÉKELÉS: 6

  Alig fejezodott be Kezdin a BEM utca, a Vagohid utcaba mar is ki van festve az utca vegen AHOL FOLVAGJAK az utat,Mintha arrol volt szo hogy 5 evig nem engedelyezik az aszfalt folvagasat.

 • User
  Dátum: 2022. december 8., 14:00
  ÉRTÉKELÉS: 11

  Ez egy olyan rendszer szerintem ami odafigyelést igényel az alkalmazottak és a lakosság részéről is. És a szakembereket meg kell fizetni és folytonosan képezni. A vezetékeket védő övezetekben kellene vezetni és nem megengedni boldog-boldogtalanak hogy askaljanak mindenfele. A legtöbb tombhazi vezeték megérett viszont a cserére, szükség lenne egy ütőképes csapatra aki egy nap alatt ki tudja a belső csöveket cserélni

 • User
  Dátum: 2022. december 12., 0:18
  ÉRTÉKELÉS: 5

  Az orkoieket kihagytak a statisztikabol ok ingyen kapjak a vizet. Csak a csapokat rendszeresen leadjak ocskavasnak vagy hasznalhatatlanul megrongaljak. Igy nem lehet elzarni oket es legalabb combvastagsagban omlik a viz a lefolyoba ejjel nappal. Tobb csap is van ott nekik kanalizalast sem kell megfizetniuk. A lakok fizetik mert valakinek ki kell.