Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

RÖVIDEN

Háromszéken is élénkült az ingatlanpiac
Az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) egyik legutóbbi összegzéséből kitűnik, hogy Kovászna megyében a tavalyi évhez viszonyítva idén tíz hónap alatt több ingatlan (telek, lakóház, tömbházlakás) adásvételét jegyezték be hivatalosan. Az adatok kiközlésének napjáig, év elejétől Háromszéken 3536 lakásvásárlás volt (tavaly 2947), a legtöbb (519) május folyamán, a legkevesebb (239) januárban. A lakásvásárlások, ingatlaneladások emelkedő száma mellett Háromszéken idén tíz hónap alatt a jelzálogbejegyzésre kerülő ingatlanok száma is növekedett, év elejétől október végéig 897 ilyen fajta szerződéskötésre került sor, ennél kevesebbet csak Hargita és Szilágy megyében je-gyeztek. A lista élmezőnye majdnem teljesen azonos a fentebb említett lakásvásárlásokéval.

Átverős üzeneteket küldenek az ANAF nevében
Ismeretlen személyek ismét hamis üzeneteket küldenek az Országos Adóhatóság (ANAF) nevében – figyelmeztettek szerdai közleményükben az intézmény illetékesei. Az ANAF nevében küldött hamis körlevélnek van egy „adókimutatás” (evidenţa fiscală) nevű csatolmánya, amelyet nem szabad megnyitni – hangsúlyozták. „Ne nyissák meg ezeket a leveleket, sem a csatolt dokumentumokat vagy a linkeket; ne küldjenek pénzt a megadott számlaszámra” – idéz az Agerpres hírügynökség az adóhatóság közleményéből, amelyben hangsúlyozzák, hogy a Privát Virtuális Tér elnevezésű, ingyen használható platformot az intézménnyel való biztonságos kommunikáció céljából fejlesztették ki. Az adófizetők ugyanakkor a 031.403.9160-as telefonszámot is hívhatják az adóügyeikkel kapcsolatos általános információkért.

Bűnvádi eljárás hulladékégetésért!
Sötét, feketén gomolygó füst szállt fel a minap a Sepsiszentgyörgy peremén fekvő Őrkő városrész egyik telkéről. A rendőrség, csendőrség és környezetőrség szolgálatosai megállapították, a helyi közösség néhány tagja hűtőszekrényről égette a műanyagot, szigetelőanyagot, hogy a fémvázat ócskavasként értékesíthessék. A tüzet ráadásul műanyaggal szították, hogy az égés gyorsabb legyen. Az ilyen „foglalatosság” nem ritka a lakótelepen.
A vizsgálóbizottság jegyzőkönyvet készített a történtekről, és átadták az ügyészségnek. A nagy mennyiségű környezetszennyező anyag engedély nélküli kültéri égetése bűncselekménynek számít, s a súlyosság függvényében bűnvádi pénzbírsággal vagy akár 3 évtől 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.
A háromszéki környezetőrség egyébként októberben hét esetben bírságolt különböző helyszíneken (összesen 25 ezer lejre), az év első tíz hónapjában kiszabott pénzbírságok összege 712 ezer lej.

Lassan-lassan jövögetnek haza
Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala tavaly és idén összesen tizenkét igénylőnek adott ingyenes telket lakóház építésére a Gyere haza! jeligével csaknem másfél évtizeddel ezelőtt meghirdetett helyi program révén. A kedvezmény olyan 18-35 éves fiataloknak, fiatal házaspároknak, házastársaknak szól, akik Sepsiszentgyörgyről tanulmányok, munkavállalás stb. okán romániai, erdélyi vagy külföldi lakhelyekre költöztek huzamosabb ideig, és fennállhatott volna az az eset is, hogy „hívogató” nélkül nem térnek vissza. Idén újabb hét kérvényt iktattak, azok elbírálása folyamatban van. A program meghirdetése óta 45 jelentkező volt, de 26 kérvényt visszamondtak, illetve a tényszerű lépésekre már nem került sor.
A Gyere haza! program által azok az igénylők kaphatnak ingyenesen körülbelül 300 négyzetméternyi telket Sepsiszentgyörgy területén, akik a városba visszaköltöznének, lakást is építenének, és ehhez a becsült költségek 10 százalékával eleve rendelkeznek. (bl) <<

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások