Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Röviden

Újabb iskolát zártak be Rétyen

Öt év alatt a harmadik iskola bezárására kényszerül Réty község a diáklétszám csökkenése miatt: Bitán az idei az utolsó tanév, amikor becsengetnek a gyerekeknek.

A község önkormányzata nehéz szívvel hozta meg a tanintézmény bezárására vonatkozó döntést, annál is inkább, hogy a népességfogyásnak nem ez az első „áldozata”.

„A harmadik iskolát kényszerülünk bezárni mindössze öt év leforgása alatt, mivel nincs elég gyerek a fenntartásukhoz. Két iskola és két óvoda marad nyitva a községben, Rétyen és Egerpatakon” – tudatta Dombora Lehel polgármester.

2015-ben zárt be a komollói iskola, majd utána a szacsvai is, idén működik utoljára a bitai. Az intézményeket az utolsó pillanatig fenntartották, (volt, hogy 5, különböző osztályokba tartozó gyerekkel foglalkozott egyetlen tanítónő), ám 4–6 tanulóval a működtetésük lehetetlenné vált. Hogyha a gazdaságosságot, az észszerűséget tekintjük, az ilyen helyzetben levő intézményekre már tíz éve lakatot kellett volna tenni, hangsúlyozta az elöljáró.

A gyerekhiány oka a fiatalok kivándorlása, a falvak elöregedése, Szacsván például 130 lakos él „papíron”, a valóságban alig 70 fő, a fiatal korosztály hiányzik, a természetes szaporulat rekord negatív értéken van.
Egyelőre kérdéses, mi lesz a bitai iskolaépület sorsa, milyen új rendeltetést szánnak majd neki. Réty községben (az összes települést beleértve) jelenleg 300 alatt van a tanulók száma. 

Büntetett a környezetvédelem

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Őrség öt településen büntetett összesen 52 ezer lejre, egy cég tevékenységét felfüggesztették. Az elmúlt héten az autószerelő profilú cégeknél ellenőrizték a hulladékkezelési eljárásokat: árkosi, baróti, zágonbárkányi, baconi és szitabodzai cég kapott bírságot hiányosságok miatt.

Emellett felfüggesztették egy cég tevékenységét, amelynek Baconban van munkapontja, mivel nem voltak rendben az autómosó működtetéséhez szükséges iratai. (fi)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük