Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Elutasították a fellebbezését

Elutasították a fellebbezését Kovászna megye

Két év felfüggesztett börtönbüntetésre, 7080 lej büntetés kifizetésére ítélték Bölön volt polgármesterét, Sikó Imrét európai uniós pénzalapok jogtalan felhasználása miatt. Az Országos Feddhetetlenégi Ügynökség (ANI) határozata értelmében az elöljárót már korábban felfüggesztették tisztségéből, most egy évig nem vállalhat köztisztviselői, illetve olyan tisztséget, amely az államhatalom gyakorlását feltételezi.

Sikó ellen 2018 óta zajlik a kivizsgálás, múlt év februárjában a megyei bíróság ítélet indoklása szerint „hamis, téves vagy hiányos iratokat és nyilatkozatokat mutatott be, rosszhiszemű módon, amelyek eredménye pénzalapok jogtalan lehívása volt az Európai Unió költségvetéséből”.

Hirdetés
Hirdetés

A vizsgálati anyag szerint az Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől (APIA) gazdálkodó magánszemélyként több mint 180.000 lejt kapott hamis, pontatlan dokumentáció alapján.
A bírósági döntés ellen benyújtott fellebbezést január 13-án elutasította a brassói fellebbviteli bíróság. A volt polgármestert 181.309 lej kártérítés kifizetésére kötelezték az APIA részére a 2010–2013 között jogtalanul igényelt és kapott összegek miatt.

A fentiek mellett Sikó Imrének részt kell vennie egy társadalmi reintegrációs programban, ugyanakkor 60 napnyi fizetetlen közmunkát kell végeznie a nagyajtai vagy a baróti polgármester hivatal hatáskörében, kivéve, ha egészségi állapota ezt nem engedi meg. Amennyiben nem tartja be a büntetés szabadlábon való letöltésének feltételeit (többek között lakcím- vagy munkahely-változtatás, bármely 5 napnál hosszabb utazás bejelentése stb.), nem tesz eleget a rá rótt kötelezettségeknek, vagy újabb bűncselekményt követ el, az ítélet tényleges letöltendőre változtatható. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások